Risotto podlewane grzybowym bulionem od Matteo Brunetti
Mateo Brunetti - finalista programu Masterchef, podczas poznańskiego spotkania w ramach Elica RoadShow zdradził nam swój przepis na fantastyczne włoskie risotto z grzybami. Próbowaliśmy i szczerze polecamy.
Mateo Brunetti
Finalista 6. edycji Masterchef. Włoch z urodzenia, ale z polskim, romantycznym sercem. Kucharz amator, który swoją miłość do gotowania pielęgnuje i rozwija od dziecięcych lat. Jak na prawdziwego Włocha przystało – makaron to baza wielu propozycji kulinarnych, ale jego umiejętności, wykraczają daleko poza tradycyjne smaki mieszkańców słonecznej Italii. Wielokrotnie dał temu dowód zaskakując jurorów i zaskarbiając sobie tym sympatię widzów popularnego programu. Finalnie znalazł się w najlepszej czwórce uczestników.
SKŁADNIKI
- Wywar:
- woda
- 140 g w suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)
- 1 główka czosnku
- rozmaryn świeży
- 1 cebula
- Ryż:
- butelka białego wina wytrawnego
- 400 g ryżu carnaroli lub arborio (ok. 50 g na osobę)
- 80 g masła
- 1 cebula biała
- parmezan
- sol, pieprz
- oliwa z oliwek
- 4-6 główek grzybów portobello
- 2 papryczki chili
- 1 główka czosnku
- tymianek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wywar: do dużego garnka wlać wodę, dodać suszone grzyby, czosnek, chilli i gałązkę rozmarynu. W drugim garnku na oliwie zeszklić siekaną cebulę.
- W międzyczasie na jednej patelni usmażyć grzyby na oliwie z chilli i czosnkiem. Potem zdjąć chilli i czosnek.
- W garnku gdzie się zeszkliła cebula, na dużym ogniu dodać ryż i mieszać dobrze przez jedną minutę. Dodać białe wino, mieszać i czekać aż alkohol odparuje.
- Podlewać cały czas risotto bulionem grzybowym (wywarem) i cały czas mieszać, aż będzie al dente.
- Gdy ryż będzie gotowy wyłączyć palnik, przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać zimne masło, smażone grzyby i parmezan.
- Jeżeli konsystencja risotta będzie za bardzo kleista to dodać trochę więcej wywaru, żeby było bardziej kremowe.
- Podawać udekorowane świeżym tymiankiem.