Risotto po mediolańsku - przepis na idealnie kremowe i proste risotto
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Risotto najlepiej robić z ryżu arborio. Nie należy go płukać. Podczas gotowania trzeba potrawę cały czas mieszać dolewając rosołu. Ugotowane ziarenka łączy kremowy sos. W północnych Włoszech risotto stanowi podstawę jadłospisu. Klasyczne i jednocześnie najprostsze robi się z ryżu, masła i sera. Podpowiadamy, jak przygotować aksamitne i kremowe risotto po mediolańsku.
SKŁADNIKI
- 40 dag ryżu arborio
- 10 dag startego parmezanu
- cebula
- 5 szklanek bulionu
- 10 dag masła
- szczypta szafranu
- sól, biały pieprz.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę.
Dodać drugą łyżkę masła, wsypać ryż i mieszając smażyć 2-3 min.
Gdy ryż stanie się przezroczysty wlać łyżkę wazową gorącego bulionu z szafranem. Gotować 18-20 min, dolewając bulion i mieszając cały czas.
Gdy ryż stanie się miękki, a potrawa kleista dodać resztę masła, parmezan, sól i pieprz.