Racuchy z dyni na słono: obiad w stylu wege

sezon_na_dynie_przepisy_na.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Racuchy z dyni zasmakują zwłaszcza wegetarianom, ale to danie dla każdego!
łatwy
25 min
4

Zamiast placków ziemniaczanych jesienią warto przygotować pomarańczowe, pachnące racuchy z dyni! Proponujemy racuchy na słono - z mąką razową, imbirem, gałką muszkatołową i czosnkiem, podawane z kwaśną śmietaną. To pyszne i zdrowe danie, które poprawi Ci nastrój i wzmocni organizm w sezonie jesiennych przeziębień.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg miąższu dyni
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miąższ dyni ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Rozbijamy jajka; żółtka ucieramy z masłem, aż zbieleją. Białka ubijamy z małą szczyptą soli, aż powstanie sztywna piana.
  • Dynię łączymy z żółtkami, mąką, imbirem, przyprawami. Na koniec dodajemy pianę z białka, delikatnie mieszamy, uważając, by masa nie opadła.
  • Łyżką wyjmujemy porcje ciasta, smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy pierwsza strona się zetnie, przewracamy i dosmażamy drugą.
  • Racuchy z dyni podajemy gorące z kwaśną śmietaną albo z sosem pomidorowym bądź grzybowym. Mogą też być dodatkiem do mięsa.
pisz