Pyszne pierogi z dynią i soczewicą - niedrogi przepis
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Pierogi z dynią i soczewicą zasmakują nie tylko wegetarianom. To porcja zdrowego błonnika, roślinnego białka i przede wszystkim - smaku! Spróbuj ich, a nie pożałujesz!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 50 dag mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz:
- 40 dag dyni
- 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 większej cebuli lub cała mała
- przyprawy: kurkuma, imbir, chili, sól, pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę wypłukać, zalać wodą i gotować do miękkości. Osączyć na sitku.
- Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na oleju. Dodać osączoną soczewicę i dynię startą na tarce o dużych oczkach. Smażyć na małym ogniu, aż dynia będzie miękka i odparuje nadmiar wody. Ostudzić i doprawić do smaku.
- Do maki dodać żółtko, masło i szklankę ciepłej wody. Zagnieść ciasto - ręcznie lub robotem na wolnych obrotach. Przykryć i dstawić ciasto na 30 minut.
- Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, napełniać farszem i zlepiać pierogi.
- Wrzucać na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia i minutę po.
- Pierogi najsmaczniejsze są odsmażane, ale można je też podawać z wody, z cebulką zrumienioną na maśle.