Pyszne pierogi z dynią i soczewicą - niedrogi przepis

2019-11-07
Pyszne pierogi z dynią i soczewicą - niedrogi przepis
Autor: Shutterstock Pierogi z dynią i soczewicą - pyszny warzywny  lunch nie tylko dla wegetarian
łatwy
50 min
4

Pierogi  z dynią i soczewicą zasmakują nie tylko wegetarianom. To porcja zdrowego błonnika, roślinnego białka i  przede wszystkim - smaku! Spróbuj  ich, a nie pożałujesz!

Składniki

Ciasto:

50 dag mąki

1 żółtko

1 łyżeczka masła

1/2 łyżeczki soli

Farsz:

40 dag dyni

1/4 szklanki czerwonej  soczewicy

1 ząbek czosnku

1/2 większej  cebuli lub cała mała

przyprawy: kurkuma, imbir, chili, sól, pieprz

olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Soczewicę wypłukać, zalać wodą i gotować do miękkości. Osączyć na sitku.

Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na oleju. Dodać osączoną soczewicę i dynię startą na tarce o  dużych oczkach. Smażyć na małym ogniu, aż dynia będzie miękka i  odparuje nadmiar wody. Ostudzić i doprawić do smaku.

Do maki dodać żółtko, masło i  szklankę ciepłej wody. Zagnieść ciasto  - ręcznie lub robotem na wolnych obrotach. Przykryć i dstawić ciasto na 30 minut.

Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, napełniać farszem i  zlepiać pierogi.

Wrzucać na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia i minutę po.

Pierogi najsmaczniejsze są odsmażane, ale można je też podawać z wody, z cebulką zrumienioną na maśle.

 Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska