Pyszna i niedroga potrawka z ziemniaków z pomidorami

Potrawka z ziemniaków z pomidorami jest smaczna i niewiele kosztuje. Najlepiej przygotować ją z młodych ziemniaków i mocno dojrzałych pomidorów - wtedy jest najpyszniejsza. To znakomity bezmięsny posiłek - pożywny i niedrogi. Młode ziemniaki do tego dania są już w bardzo przystępnych cenach, z kolei pomidory warto kupić na bazarku. Często sprzedawcy przeceniają mocno dojrzałe, miękkie pomidory. Można je kupić właściwie za grosze, a właśnie takie są najlepsze do tego dania.
Jak obierać warzywa do tego dania?
Młode ziemniaki do tej potrawki można bardzo cieniutko obrać lub oskrobać. Jednak danie jest również bardzo smaczne, kiedy zostawimy ziemniaki nie obrane, a jedynie dokładnie je wyszorujemy. Nie tracimy wtedy składników odżywczych, których sporo jest bezpośrednio pod skórką.
Z kolei pomidory do tego dania warto obrać, bo warzywa w trakcie duszenia się rozpadną i utworzą sos. Najlepiej szczyty pomidorów przeciąć ostrym nożem na krzyż, po czym przelać je wrzątkiem. Po sparzeniu skórka sama odejdzie, a dzięki nacięciom będzie łatwiej ją zdjąć.
Polecamy również:
Młode ziemniaki duszone w maśle
Młode ziemniaki z pieczarkami i czosnkiem
Młode ziemniaki z boczkiem i parmezanem
Makaron z pomidorami - pomysł na szybki obiad
Najlepsza kasza gryczana z pomidorami: ten przepis odmieni wasze życie
Fasolka szparagowa duszona z pomidorami - szybki i zdrowy pomysł na fasolkę
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3-4 dojrzałe pomidory
- 1 szklanka oliwy
- 2 szklanki wrzątku
- sól i pieprz
- siekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Zalać zimną wodą, żeby nie ciemniały.
- Pomidory sparzyć, obrać, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę.
- Oliwę rozgrzać w sporym garnku i zeszklić na niej cebulę (nie rumienić).
- Kiedy cebula będzie miękka ułożyć na niej warstwę ziemniaków, a te przykryć warstwą pomidorów.
- Układać warstwy aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać posiekaną natką, solą i pieprzem.
- Warzywa zalać gorącą wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez pół godziny.
- W tym czasie ziemniaki powinny ugotować się do miękkości, a sos stanie się gęsty.