Pyszna i niedroga potrawka z ziemniaków z pomidorami

2021-03-29 16:58

Potrawka z ziemniaków z pomidorami jest smaczna i niewiele kosztuje. Najlepiej przygotować ją z młodych ziemniaków i mocno dojrzałych pomidorów - wtedy jest najpyszniejsza. To znakomity bezmięsny posiłek - pożywny i niedrogi. Młode ziemniaki do tego dania są już w bardzo przystępnych cenach, z kolei pomidory warto kupić na bazarku. Często sprzedawcy przeceniają mocno dojrzałe, miękkie pomidory. Można je kupić właściwie za grosze, a właśnie takie są najlepsze do tego dania.

Pyszna i niedroga potrawka z ziemniaków z pomidorami

i

Autor: Shutterstock Potrawka z ziemniaków i pomidorami świetnie smakuje jako samodzielne danie lub dodatek do dań mięsnych i rybnych.
łatwy
40 min
4

Jak obierać warzywa do tego dania?

Młode ziemniaki do tej potrawki można bardzo cieniutko obrać lub oskrobać. Jednak danie jest również bardzo smaczne, kiedy zostawimy ziemniaki nie obrane, a jedynie dokładnie je wyszorujemy. Nie tracimy wtedy składników odżywczych, których sporo jest bezpośrednio pod skórką.

Z kolei pomidory do tego dania warto obrać, bo warzywa w trakcie duszenia się rozpadną i utworzą sos. Najlepiej szczyty pomidorów przeciąć ostrym nożem na krzyż, po czym przelać je wrzątkiem. Po sparzeniu skórka sama odejdzie, a dzięki nacięciom będzie łatwiej ją zdjąć.

Polecamy również:

Młode ziemniaki duszone w maśle

Młode ziemniaki z pieczarkami i czosnkiem

Młode ziemniaki z boczkiem i parmezanem

Makaron z pomidorami - pomysł na szybki obiad

Najlepsza kasza gryczana z pomidorami: ten przepis odmieni wasze życie

Fasolka szparagowa duszona z pomidorami - szybki i zdrowy pomysł na fasolkę

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3-4 dojrzałe pomidory
  • 1 szklanka oliwy
  • 2 szklanki wrzątku
  • sól i pieprz
  • siekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Zalać zimną wodą, żeby nie ciemniały.
  • Pomidory sparzyć, obrać, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę.
  • Oliwę rozgrzać w sporym garnku i zeszklić na niej cebulę (nie rumienić).
  • Kiedy cebula będzie miękka ułożyć na niej warstwę ziemniaków, a te przykryć warstwą pomidorów.
  • Układać warstwy aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać posiekaną natką, solą i pieprzem.
  • Warzywa zalać gorącą wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez pół godziny.
  • W tym czasie ziemniaki powinny ugotować się do miękkości, a sos stanie się gęsty.