Pyszna i niedroga potrawka z ziemniaków z pomidorami
Potrawka z ziemniaków z pomidorami jest smaczna i niewiele kosztuje. Najlepiej przygotować ją z młodych ziemniaków i mocno dojrzałych pomidorów - wtedy jest najpyszniejsza. To znakomity bezmięsny posiłek - pożywny i niedrogi. Młode ziemniaki do tego dania są już w bardzo przystępnych cenach, z kolei pomidory warto kupić na bazarku. Często sprzedawcy przeceniają mocno dojrzałe, miękkie pomidory. Można je kupić właściwie za grosze, a właśnie takie są najlepsze do tego dania.
i
Jak obierać warzywa do tego dania?
Młode ziemniaki do tej potrawki można bardzo cieniutko obrać lub oskrobać. Jednak danie jest również bardzo smaczne, kiedy zostawimy ziemniaki nie obrane, a jedynie dokładnie je wyszorujemy. Nie tracimy wtedy składników odżywczych, których sporo jest bezpośrednio pod skórką.
Z kolei pomidory do tego dania warto obrać, bo warzywa w trakcie duszenia się rozpadną i utworzą sos. Najlepiej szczyty pomidorów przeciąć ostrym nożem na krzyż, po czym przelać je wrzątkiem. Po sparzeniu skórka sama odejdzie, a dzięki nacięciom będzie łatwiej ją zdjąć.
Polecamy również:
Młode ziemniaki duszone w maśle
Młode ziemniaki z pieczarkami i czosnkiem
Młode ziemniaki z boczkiem i parmezanem
Makaron z pomidorami - pomysł na szybki obiad
Najlepsza kasza gryczana z pomidorami: ten przepis odmieni wasze życie
Fasolka szparagowa duszona z pomidorami - szybki i zdrowy pomysł na fasolkę
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3-4 dojrzałe pomidory
- 1 szklanka oliwy
- 2 szklanki wrzątku
- sól i pieprz
- siekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Zalać zimną wodą, żeby nie ciemniały.
- Pomidory sparzyć, obrać, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę.
- Oliwę rozgrzać w sporym garnku i zeszklić na niej cebulę (nie rumienić).
- Kiedy cebula będzie miękka ułożyć na niej warstwę ziemniaków, a te przykryć warstwą pomidorów.
- Układać warstwy aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać posiekaną natką, solą i pieprzem.
- Warzywa zalać gorącą wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez pół godziny.
- W tym czasie ziemniaki powinny ugotować się do miękkości, a sos stanie się gęsty.