Pulchne kotlety warzywne z czerstwym chlebem: łatwy przepis na obfity obiad

2021-03-17
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Pulchne kotlety warzywne z czerstwym chlebem: łatwy przepis na obfity obiad z resztek
Autor: Shutterstock Pyszne kotlety z czerstwego chleba, ziemniaków i resztek warzyw, panierowane w tartej bułce, podane z sosem pomidorowym
łatwy
30 min
4

Pulchne kotlety z chleba i warzyw to sprytny pomysł na zagospodarowanie czerstwego chleba i ziemniaków z poprzedniego dnia. Jak się okazuje pyszne kotlety można zrobić prawie z niczego. Prawie, bo trzeba dołożyć trochę warzyw i przypraw, aby uzyskać dobry smak. Oto łatwy przepis na obfity obiad z... resztek! 

Składniki

4 kromki czerstwego chleba (pszennego lub pszenno-żytniego)

1 duży ziemniak, ugotowany, obrany i utłuczony

1/3 szklanki zielonego groszku, świeżego lub mrożonego, ugotowanego

1/3 szklanki startej kapusty

1/3 szklanki startej marchwi

2 łyżki tartej bułki

1 średnia cebula, drobno posiekana

2 ząbki świeżego, przeciśniętego przez praskę

woda

1 łyżka oleju do usmażenia warzyw

sól do smaku

1/3 szklanki tartej bułki do panierowania

3 łyżki oleju do smażenia

keczup lub sos pomidorowy do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekana cebulę i czosnek. Smaż do lekkiego zrumienienia.

Dodaj startą marchewkę i kapustę. Smaż 3-5 minut. Lub do chwili, gdy warzywa zmiękną i zaczną pachnieć.

Dodaj ugotowany groszek. Smaż przez 1-2 minuty.

Wszystkie usmażone warzywa przełóż do miski i pozostaw na 4-6 minut, aby przestygły.

Czerstwe pieczywo na krótko zanurz w wodzie i natychmiast wyjmij. Wyciśnij, aby usunąć wodę i dodaj do mieszanki warzywnej.

Do warzyw i chleba dodaj puree z gotowanych ziemniaków, 2 łyżki tartej bułki oraz sól do smaku.

Podziel mieszaninę na 8 równych porcji. Z każdej porcji masy chlebowo-warzywnej utocz kulę. Jeśli nie da się uformować kul, to dodaj więcej tartej bułki. Wymieszaj i spróbuj ponownie.

Każdą kulę spłaszcz na placuszek grubości około 1,5 cm.

Każdy kotlet panieruj w tartej bułce wysypanej na płaski talerz.

Na patelni rozgrzej olej. Smaż po 3 kotlety jednocześnie na średnim ogniu. Do zrumienienia z obu stron.

Podaj kotlety z sosem pomidorowym.

Beszamel - jak kupować ziemniaki?