Pulchne kotlety warzywne z czerstwym chlebem: łatwy przepis na obfity obiad

Pulchne kotlety warzywne z czerstwym chlebem: łatwy przepis na obfity obiad z resztek
Autor: Shutterstock Pyszne kotlety z czerstwego chleba, ziemniaków i resztek warzyw, panierowane w tartej bułce, podane z sosem pomidorowym
łatwy
30 min
4

Pulchne kotlety z chleba i warzyw to sprytny pomysł na zagospodarowanie czerstwego chleba i ziemniaków z poprzedniego dnia. Jak się okazuje pyszne kotlety można zrobić prawie z niczego. Prawie, bo trzeba dołożyć trochę warzyw i przypraw, aby uzyskać dobry smak. Oto łatwy przepis na obfity obiad z... resztek! 

SKŁADNIKI

  • 4 kromki czerstwego chleba (pszennego lub pszenno-żytniego)
  • 1 duży ziemniak, ugotowany, obrany i utłuczony
  • 1/3 szklanki zielonego groszku, świeżego lub mrożonego, ugotowanego
  • 1/3 szklanki startej kapusty
  • 1/3 szklanki startej marchwi
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki świeżego, przeciśniętego przez praskę
  • woda
  • 1 łyżka oleju do usmażenia warzyw
  • sól do smaku
  • 1/3 szklanki tartej bułki do panierowania
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • keczup lub sos pomidorowy do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekana cebulę i czosnek. Smaż do lekkiego zrumienienia.
  • Dodaj startą marchewkę i kapustę. Smaż 3-5 minut. Lub do chwili, gdy warzywa zmiękną i zaczną pachnieć.
  • Dodaj ugotowany groszek. Smaż przez 1-2 minuty.
  • Wszystkie usmażone warzywa przełóż do miski i pozostaw na 4-6 minut, aby przestygły.
  • Czerstwe pieczywo na krótko zanurz w wodzie i natychmiast wyjmij. Wyciśnij, aby usunąć wodę i dodaj do mieszanki warzywnej.
  • Do warzyw i chleba dodaj puree z gotowanych ziemniaków, 2 łyżki tartej bułki oraz sól do smaku.
  • Podziel mieszaninę na 8 równych porcji. Z każdej porcji masy chlebowo-warzywnej utocz kulę. Jeśli nie da się uformować kul, to dodaj więcej tartej bułki. Wymieszaj i spróbuj ponownie.
  • Każdą kulę spłaszcz na placuszek grubości około 1,5 cm.
  • Każdy kotlet panieruj w tartej bułce wysypanej na płaski talerz.
  • Na patelni rozgrzej olej. Smaż po 3 kotlety jednocześnie na średnim ogniu. Do zrumienienia z obu stron.
  • Podaj kotlety z sosem pomidorowym.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej