Pulchne kotlety warzywne z czerstwym chlebem: łatwy przepis na obfity obiad
2021-04-08
łatwy
30 min
4
Pulchne kotlety z chleba i warzyw to sprytny pomysł na zagospodarowanie czerstwego chleba i ziemniaków z poprzedniego dnia. Jak się okazuje pyszne kotlety można zrobić prawie z niczego. Prawie, bo trzeba dołożyć trochę warzyw i przypraw, aby uzyskać dobry smak. Oto łatwy przepis na obfity obiad z... resztek!
SKŁADNIKI
- 4 kromki czerstwego chleba (pszennego lub pszenno-żytniego)
- 1 duży ziemniak, ugotowany, obrany i utłuczony
- 1/3 szklanki zielonego groszku, świeżego lub mrożonego, ugotowanego
- 1/3 szklanki startej kapusty
- 1/3 szklanki startej marchwi
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki świeżego, przeciśniętego przez praskę
- woda
- 1 łyżka oleju do usmażenia warzyw
- sól do smaku
- 1/3 szklanki tartej bułki do panierowania
- 3 łyżki oleju do smażenia
- keczup lub sos pomidorowy do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekana cebulę i czosnek. Smaż do lekkiego zrumienienia.
- Dodaj startą marchewkę i kapustę. Smaż 3-5 minut. Lub do chwili, gdy warzywa zmiękną i zaczną pachnieć.
- Dodaj ugotowany groszek. Smaż przez 1-2 minuty.
- Wszystkie usmażone warzywa przełóż do miski i pozostaw na 4-6 minut, aby przestygły.
- Czerstwe pieczywo na krótko zanurz w wodzie i natychmiast wyjmij. Wyciśnij, aby usunąć wodę i dodaj do mieszanki warzywnej.
- Do warzyw i chleba dodaj puree z gotowanych ziemniaków, 2 łyżki tartej bułki oraz sól do smaku.
- Podziel mieszaninę na 8 równych porcji. Z każdej porcji masy chlebowo-warzywnej utocz kulę. Jeśli nie da się uformować kul, to dodaj więcej tartej bułki. Wymieszaj i spróbuj ponownie.
- Każdą kulę spłaszcz na placuszek grubości około 1,5 cm.
- Każdy kotlet panieruj w tartej bułce wysypanej na płaski talerz.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż po 3 kotlety jednocześnie na średnim ogniu. Do zrumienienia z obu stron.
- Podaj kotlety z sosem pomidorowym.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?