Przepyszne kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek: tani przepis na obiad

Przepyszne kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek: tani przepis na obiad
Autor: Shutterstock.com Przepyszne kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek: tani przepis na obiad
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek są przepyszne. Będą nimi zachwyceni wszyscy wielbiciele kaszy. Można je podać jako przekąskę, danie główne lub zabrać ze sobą do pracy. Doskonały pomysł na bezmięsne i oszczędne danie obiadowe. Wypróbujcie koniecznie! 

SKŁADNIKI

  • 300 g (3 woreczki) suchej kaszy gryczanej palonej
  • 300 g pieczarek zwykłych lub brunatnych
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotowac zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połowę ugotowanej kaszy zblendować. Kasze połączyć razem w jednej misce. 
  • Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać drobno. Dodać pieczarki i cebulę na rozgrzany tłuszcz, smażyć aż odparuje płyn uwolniony przez grzyby. 
  • Do kaszy dodać usmażone pieczarki z cebulą. Dodać również rozmącone jajka, tartą bułkę, czosnek i pozostałe przyprawy. Wymieszać na jednolitą masę. 
  • Z masy formować owalne kotlety. Smażyć do zrumienienia na rozgrzanym oleju. Podawać z czosnkowym sosem jogurtowym. 
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz

Bezmięsne kotleciki - 10 przepisów na warzywne pyszności

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej