Przepyszne kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek: tani przepis na obiad
2022-03-07
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek są przepyszne. Będą nimi zachwyceni wszyscy wielbiciele kaszy. Można je podać jako przekąskę, danie główne lub zabrać ze sobą do pracy. Doskonały pomysł na bezmięsne i oszczędne danie obiadowe. Wypróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI
- 300 g (3 woreczki) suchej kaszy gryczanej palonej
- 300 g pieczarek zwykłych lub brunatnych
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotowac zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połowę ugotowanej kaszy zblendować. Kasze połączyć razem w jednej misce.
- Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać drobno. Dodać pieczarki i cebulę na rozgrzany tłuszcz, smażyć aż odparuje płyn uwolniony przez grzyby.
- Do kaszy dodać usmażone pieczarki z cebulą. Dodać również rozmącone jajka, tartą bułkę, czosnek i pozostałe przyprawy. Wymieszać na jednolitą masę.
- Z masy formować owalne kotlety. Smażyć do zrumienienia na rozgrzanym oleju. Podawać z czosnkowym sosem jogurtowym.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz