Przecieraki, czyli kluski ziemniaczane. Wystarczą tylko 3 składniki i 20 minut

przecieraki
Autor: Shutterstock Przecieraki to pyszne kluski ziemniaczane z 3 składników.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Co to są przecieraki? To pyszne ziemniaczane kluseczki, które niegdyś królowały w ubogich domach. Ten stary przepis właśnie wraca do łask. Przecieraki są pyszne i delikatne. Robi się je dość szybko i bardzo łatwo. Wystarczą tylko trzy proste i niedrogie składniki, aby zrobić smakowite kluseczki ziemniaczane. Zobaczcie, jak zrobić pyszne domowe przecieraki i poznajcie sprawdzony przepis ze starego zeszytu.

Z czego zrobić przecieraki?

Pyszne domowe przecieraki to kluseczki, które z łatwością można zrobić w domu. Do ich przygotowania potrzebne są tylko trzy produkty. Są łatwo dostępne w sklepach i na bazarkach, a ich cena nie przyprawia o ból głowy. Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:

Jak zrobić przecieraki?

Pyszne domowe kluseczki ziemniaczane to łatwy przepis na tani obiad. Przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Dzięki temu, że przepis na przecieraki został podzielony na poszczególne kroki, ich zrobienie jest tak banalnie proste.

Jak więc zrobić ziemniaczane przecieraki w domu?

  • 1. krok – starcie ziemniaków na tarce i wymieszanie z jajkami i solą
  • 2. krok – wymieszanie masy ziemniaczanej z mąką pszenną
  • 3. krok – uformowanie klusek ziemniaczanych
  • 4. krok – ugotowanie klusek w wodzie

Jak długo gotować przecieraki?

Kluseczki ziemniaczane gotuje się w osolonej wodzie. Wkłada się je do wrzątku i gotuje około 4 minut, od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmuje się je za pomocą łyżki cedzakowej i od razu nakłada na talerze.

Jak podawać przecieraki?

Delikatne przecieraki świetnie smakują z dodatkiem okrasy z boczku i cebuli. Warto jednak wiedzieć, że mogą być smacznym dodatkiem do innych dań. Pysznie łączą się z daniami głównymi mięsnymi i różnymi sosami. Przecieraki są daniem wegetariańskim, więc sprawdzą się też na obiad bez mięsa. Pysznie smakują następnego dnia po odgrzaniu na patelni. Domowe przecieraki można podać też na słodko. Wystarczy skropić je śmietaną lub jogurtem i oprószyć cukrem.

SKŁADNIKI

  • 700 g ziemniaków
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wbić jajka, doprawić solą i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na sitko i odstawić na kilka minut, aby ziemniaki odciekły z nadmiaru wody.
  • Masę przełożyć do miski i wsypać mąkę. Wyrobić gęste ciasto.
  • Za pomocą łyżki formować niewielkie kluski podobnych rozmiarów.
  • W garnku zagotować wodę z solą. Kluski gotować partiami około 4 minut, od kiedy wypłyną na powierzchnię.
  • Kluski ziemniaczane podawać z boczkiem i cebulą, jako dodatek do dań głównych lub na słodko.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
więcej