Potrawy z dyni: dal z soczewicy z dynią i szpinakiem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Smakowita dynia znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Gotuje się dyniowe zupy, piecze ciasta i przygotowuje przetwory na zimę. Proponujemy dynię w niebanalnym wydaniu. Sprawdź nasz przepis na dal z soczewicy z warzywami.
SKŁADNIKI
- szklanka czerwonej soczewicy
- 500 g dyni pokrojonej w kostkę
- 400 g mleka kokosowego
- 400 g wody lub bulionu jarzynowego
- płaska łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki oliwy
- łyżka świeżo startego imbiru
- ząbek czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej cebulki
- płaska łyżeczka mielonej kolendry
- szpinak młody sałatkowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę wsypać do średniego garnka i zalać wodą, dobrze wypłukać.
- Odcedzoną i wypłukaną soczewicę zalać połową mleka kokosowego i połową bulionu lub wody, doprawić solą, kurkumą, chili i zagotować.
- Gotować przez 10 minut pod uchyloną pokrywką, odstawić z ognia.
- Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć dynię i smażyć przez około 10 minut.
- Dodać drobno starty imbir, czosnek, cebulę i kolendrę. Wlać resztę mleka i bulionu lub wody i zagotować.
- Przełożyć do garnka z soczewicą i zagotować. Gotować razem przez 10 minut.
- Dodać szpinak i wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez chwilkę i gotowe!