Potrawka z soczewicy i kalafiora: przepis na warzywny gulasz w stylu curry
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Potrawka z soczewicy i kalafiora to sycące danie w stylu indyjskiego curry. Gulasz kalafiorowy z soczewicą doskonały jest na południowy posiłek lub ciepłą kolację. Dla tych co nie jedzą mięsa, będzie to pożywne danie. Dla pozostałych zdrowy dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa. Intensywne orientalne smaki i łagodność warzyw będą smakować wszystkim.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 puszki soczewicy
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały kalafior
- 1 paczka liści jarmużu
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę odsączyć z płynu.
- Marchewkę pokroić grubo, cebulę pokroić niezbyt drobno. Czosnek posiekać.
- Kalafior podzielić na różyczki, łodygi pokroić. Jarmuż pokroić na kawałki.
- W szerokim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i czosnek oraz przyprawę curry. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać marchewkę oraz kalafiora i smażyć 3-5 minut.
- Dodać soczewicę i jarmuż. Wlać przecier pomidorowy. Dusić 3-5 minut.
- Wlać mleko kokosowe, posolić do smaku.
- Podawać z ugotowanym ryżem.