Pory pieczone z parmezanem: genialny dodatek do wszystkiego

Pory pieczone z parmezanem: genialny dodatek do wszystkiego
Autor: Shutterstock.com Pory pieczone z parmezanem: genialny dodatek do wszystkiego
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pory pieczone to smaczny dodatek, który uwydatni i wzbogaci każdy pikantny posiłek, od pieczeni wieprzowej do kurczaka z piekarnika. Czas przygotowania jest szybki, a składniki proste — rozdrobniony dorodne pory, parmezan, masło, zioła i przyprawy. Pyszne i takie łatwe! 

Podczas pieczenia pory karmelizują się i zamieniają w miękkie, nieco słodkie, wyraziste i absolutnie niebiańskie danie dla wybrednych. Rozpływające się w ustach pory idealnie komponują się z pieczonym kurczakiem, wieprzowiną lub wegetariańskim pasztetem. Pory po upieczeniu są zaskakująco smaczniejsze od cebuli. 

SKŁADNIKI

  • 4 duże pory
  • sól i pieprz do smaku
  • ¼ szklanki roztopionego masła
  • ⅓ szklanka parmezanu posiekanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Odetnij korzeń i ciemnozielone wierzchołki porów. Przetnij wzdłuż na pół i umyj dobrze między liśćmi, aby usunąć wszelkie zabrudzenia i piasek.
  • Pory ułóż na patelni lub w płaskiej brytfannie. Zalej ½ szklanki wody. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut lub do lekkiej miękkości.
  • Pory w brytfannie odwróć przecięciem do góry lub przełóż do naczynia żaroodpornego lub ułóż na blasze. Zawsze przecięciem do góry. 
  • Posyp solą i pieprzem. Skrop roztopionym masłem i posyp parmezanem.
  • Piecz przez 25-35 minut lub do momentu, gdy pory będą miękkie, a ser roztopiony i lekko przyrumieniony.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej