Pory pieczone z parmezanem: genialny dodatek do wszystkiego
2021-09-11
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pory pieczone to smaczny dodatek, który uwydatni i wzbogaci każdy pikantny posiłek, od pieczeni wieprzowej do kurczaka z piekarnika. Czas przygotowania jest szybki, a składniki proste — rozdrobniony dorodne pory, parmezan, masło, zioła i przyprawy. Pyszne i takie łatwe!
Podczas pieczenia pory karmelizują się i zamieniają w miękkie, nieco słodkie, wyraziste i absolutnie niebiańskie danie dla wybrednych. Rozpływające się w ustach pory idealnie komponują się z pieczonym kurczakiem, wieprzowiną lub wegetariańskim pasztetem. Pory po upieczeniu są zaskakująco smaczniejsze od cebuli.
SKŁADNIKI
- 4 duże pory
- sól i pieprz do smaku
- ¼ szklanki roztopionego masła
- ⅓ szklanka parmezanu posiekanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Odetnij korzeń i ciemnozielone wierzchołki porów. Przetnij wzdłuż na pół i umyj dobrze między liśćmi, aby usunąć wszelkie zabrudzenia i piasek.
- Pory ułóż na patelni lub w płaskiej brytfannie. Zalej ½ szklanki wody. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut lub do lekkiej miękkości.
- Pory w brytfannie odwróć przecięciem do góry lub przełóż do naczynia żaroodpornego lub ułóż na blasze. Zawsze przecięciem do góry.
- Posyp solą i pieprzem. Skrop roztopionym masłem i posyp parmezanem.
- Piecz przez 25-35 minut lub do momentu, gdy pory będą miękkie, a ser roztopiony i lekko przyrumieniony.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora