Półkruche pierożki ze szpinakiem: przepis na pyszne i tanie danie
2021-04-01
łatwy
35 min
4
Półkruche pierożki ze szpinakiem to propozycja na obiad. Danie zdrowe, niedrogie, bardzo łatwe do przygotowania. Pierożki smakują świetnie na gorąco i na zimno. Idealnie pasuje do nich sos czosnkowy!
Polecamy też:
Przepisy na szpinak na ciepło - ponad 40 pomysłów na szpinak
Pieczone pierożki drożdżowe z pieczarkami
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 dag drożdży
- 12 dag masła
- 1,5 kg szpinaku
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- 5 ząbków czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak umyj, sparz, posiekaj. Czosnek posiekaj.
- Stop 2 łyżki masła, wsyp łyżkę mąki, zasmaż na małym ogniu, mieszając, wlej mleko.
- Wymieszaj ze szpinakiem i czosnkiem, przypraw solą, pieprzem i gałką.
- Z mąki, śmietany, pokruszonych drożdży, masła i szczypty soli zagnieć ciasto. Rozwałkuj, wykrój koła.
- Kładź po porcji farszu, złóż na pół, sklej. Ułóż na natłuszczonej blasze i piecz na złoto w temp. 180°C.
- Podawaj z sosem czosnkowym.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?