Polenta z grzybami - uczta we włoskim stylu

Polenta z grzybami - uczta we włoskim stylu
Autor: Shutterstock Polenta, czyli kaszka kukurydziana ugotowana "na gęsto" to świetne tło dla aromatycznych grzybów smażonych
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Polenta z grzybami to proste danie we włoskim stylu. Włosi, podobnie jak Polacy kochają grzyby leśne i w sezonie raczą się nimi jak najczęściej. Podają je często właśnie z polentą, która ugotowana w wywarze, wzbogacona dodatkiem masła i sera, stanowi idealne tło dla pieczonych z ziołami i przyprawami grzybów. Po prostu pycha!

SKŁADNIKI

  • Polenta
  • 4 1/2 szklanki bulionu warzywnego, bulionu mięsnego lub wody
  • 1 szklanka polenty (grys kukurydziany)
  • 2 łyżki masła 
  • 1/2 szklanki świeżo startego sera (można użyć parmezanu, ale każdy twardy, słony ser się sprawdzi)
  • sól i pieprz do smaku
  • Pieczone grzyby
  • 700 g mieszanych grzybów leśnych, pokrojonych na kawałki
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku, rozgniecionych
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do 180C, ruszt umieść w górnej części piekarnika.
  • W średniej wielkości garnku zagotuj wywar, zmniejsz ogień do małego i powoli wsyp polentę. Mieszaj energicznie, aż kaszka nie będzie miała grudek.
  • Zmniejsz ogień do małego i kontynuuj gotowanie, mieszając, aż polenta nieco zgęstnieje, ale nadal będzie dość luźna, około 5 minut. Przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu, aż polenta będzie gęsta i kremowa, około 30 minut, co 5 minut mieszając. Polenta jest gotowana, gdy mieszanina jest kremowa, a poszczególne ziarna są miękkie.
  • Zdejmij polentę z ognia, dodaj masło i ser i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • W czasie, gdy polenta się gotuje, przygotuj grzyby. Ułóż je, a także zioła i czosnek na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Skrop oliwą i posyp solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj, aby wszystko obtoczyło w tłuszczu i przyprawach, a następnie włóż do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut lub do miękkości.
  • Podnieś temperaturę i włącz opcję grill, jeśli taką posiadasz, piecz, aż grzyby będą chrupiące na brzegach, około 5-7 minut (obserwuj je uważnie, aby się nie przypaliły).
  • Rozłóż polentę do misek, na wierzchu ułóż upieczone grzyby. Posyp dodatkowo serem i dopraw solą i pieprzem do smaku
Czy warto jeść grzyby?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej