Płonący garnek - warzywa z boczkiem w śmietanie po francusku

Płonący garnek
Autor: Shutterstock Płonący garnek to smaczne danie warzywne
łatwy
45 min
4

Płonący garnek to duszone warzywa, obficie przyprawione tymiankiem i pikantnym pieprzem cayenne. Uduszone z dodatkiem śmietany i boczku stanowią smaczne samodzielne danie. MOżna równiez dodac do nich pokrojoną w plasterki kiełbaskę lub parówki, aby było jeszcze bardziej sycące.

SKŁADNIKI

  • 5 ziemniaków
  • 1 zielona papryka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 2-3 cebule
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pieprz cayenne
  • sól
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa dokładnie umyć, oczyścić i obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, paprykę w paski, ulwę selera, marchewkę i pietruszkę w słupki.
  • Cebulę posiekać w piórka lub półkrążki, łodygi selera w plasterki.
  • Boczek pokroić w drobną kostkę i wytopić na rozgrzanej patelni, jeśli tłuszczu nie będzie zbyt wiele dodać 1 łyżkę smalcu.
  • Na rozgrzanym tłuszczu zezłocić cebulę po czym podlać ją gorącym bulionem , chwile pogotować na dużym ogniu i wrzucić wszystkie warzywa.
  • Przyprawić solą, cayenne i tymiankiem i gotować 30-40 minut na średnio dużym ogniu. Jeśli dodajemy parówki  lub kiełbasę dodać ją po 30 minutach gotowania.
  • Mąkę wymieszać ze śmietaną wlać do warzyw i podgrzewać aż potrawa zgęstnieje.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej