Płonący garnek - warzywa z boczkiem w śmietanie po francusku
2022-01-08
łatwy
45 min
4
Płonący garnek to duszone warzywa, obficie przyprawione tymiankiem i pikantnym pieprzem cayenne. Uduszone z dodatkiem śmietany i boczku stanowią smaczne samodzielne danie. MOżna równiez dodac do nich pokrojoną w plasterki kiełbaskę lub parówki, aby było jeszcze bardziej sycące.
SKŁADNIKI
- 5 ziemniaków
- 1 zielona papryka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 mały seler korzeniowy
- 2-3 cebule
- 50 g wędzonego boczku
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany 12 lub 18%
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pieprz cayenne
- sól
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa dokładnie umyć, oczyścić i obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, paprykę w paski, ulwę selera, marchewkę i pietruszkę w słupki.
- Cebulę posiekać w piórka lub półkrążki, łodygi selera w plasterki.
- Boczek pokroić w drobną kostkę i wytopić na rozgrzanej patelni, jeśli tłuszczu nie będzie zbyt wiele dodać 1 łyżkę smalcu.
- Na rozgrzanym tłuszczu zezłocić cebulę po czym podlać ją gorącym bulionem , chwile pogotować na dużym ogniu i wrzucić wszystkie warzywa.
- Przyprawić solą, cayenne i tymiankiem i gotować 30-40 minut na średnio dużym ogniu. Jeśli dodajemy parówki lub kiełbasę dodać ją po 30 minutach gotowania.
- Mąkę wymieszać ze śmietaną wlać do warzyw i podgrzewać aż potrawa zgęstnieje.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?