Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków - hit wczesnego lata

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków - hit wczesnego lata
Autor: Shutterstock Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków są delikatniejsze niż te ze starych kartofli
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków mają inny smak i lżejszą konsystencję niż te z "dorosłych" kartofli. Można też do nich ścierać ziemniaki ze skórką - wszak jest cieniutka i delikatna. Polecamy placki ziemniaczane z młodych ziemniaków - przyjemność gwarantowana!

W moich plackach nie ma startej cebuli, a to dlatego, że część mojej rodziny je placki z cukrem i śmietaną, a część np. z wędzoną rybą i śmietaną. Ale oczywiście amatorzy wyłącznie wytrawnych wersji placków ziemniaczanych mogą do nich dodać cebulę, posiekany szczypiorek, koperek lub natkę - do wyboru. Nie zaszkodzi wtedy też ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 jajko
  •  3-4 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki starannie wyszorować, ewentualne uszkodzenia wyciąć.
  • Zetrzeć na tarce o dużych oczkach albo zblendować - bez obierania. Można także zetrzeć do nich jedną średnią cebulę.
  • Ponieważ młode ziemniaki mają mniej skrobi niż stare, konieczne jest dodanie do nich mąki. Można zmieszać pół na pół mąkę pszenną i ziemniaczaną, można też dodać wyłącznie mąkę pszenną - co ja wolę.
  • Do masy dodać sól i jajko, wymieszać. Jeśli masa wydaje nam się zbyt wodnista, dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki.
  • Smażyć placki na rumiano z obu stron.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej