Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków - hit wczesnego lata
2023-07-14
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków mają inny smak i lżejszą konsystencję niż te z "dorosłych" kartofli. Można też do nich ścierać ziemniaki ze skórką - wszak jest cieniutka i delikatna. Polecamy placki ziemniaczane z młodych ziemniaków - przyjemność gwarantowana!
W moich plackach nie ma startej cebuli, a to dlatego, że część mojej rodziny je placki z cukrem i śmietaną, a część np. z wędzoną rybą i śmietaną. Ale oczywiście amatorzy wyłącznie wytrawnych wersji placków ziemniaczanych mogą do nich dodać cebulę, posiekany szczypiorek, koperek lub natkę - do wyboru. Nie zaszkodzi wtedy też ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
SKŁADNIKI
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki starannie wyszorować, ewentualne uszkodzenia wyciąć.
- Zetrzeć na tarce o dużych oczkach albo zblendować - bez obierania. Można także zetrzeć do nich jedną średnią cebulę.
- Ponieważ młode ziemniaki mają mniej skrobi niż stare, konieczne jest dodanie do nich mąki. Można zmieszać pół na pół mąkę pszenną i ziemniaczaną, można też dodać wyłącznie mąkę pszenną - co ja wolę.
- Do masy dodać sól i jajko, wymieszać. Jeśli masa wydaje nam się zbyt wodnista, dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki.
- Smażyć placki na rumiano z obu stron.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?