Placki z mąki grochowej
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Delikatne placki z mąki grochowej z oliwkami swoim smakiem przywodzą na myśl słoneczną Prowansję w spokojne letnie popołudnie. Tylko jeść i marzyć! Oto przepis na wyśmienite placki podawane z sosem jogurtowo-czosnkowym.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki grochowej
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki czarnych, wydrylowanych oliwek
- łyżka oregano
- szczypta soli
- olej do smażenia
- Sos:
- szklanka jogurtu
- 3-4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, wodę i oliwę dokładnie wymieszaj na gładką masę.
- Dodaj oliwki i przyprawy. Ciasto odstaw na godzinę do lodówki.
- Placki smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym.