Placki z cukinii i kukurydzy - 15 minut, 4 składniki i gotowe!
2022-02-24
łatwy
15 min
4
Dieta wegetariańska
Placki z cukinii i kukurydzy zrobisz dosłownie w kwadrans, z łatwo dostępnych składników! Doskonale smakują z sosem czosnkowym. Idealne na szybki obiad lub ciepłą kolację.
SKŁADNIKI
- 1 spora cukinia 1 puszka kukurydzy 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko pieprz mielony, sól olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć.
- Wymieszać z kukurydzą z puszki, uprzednio odsączoną i przelaną wrzątkiem na sitku (jeśli nie lubicie zapachu puszki, gdy on wam nie przeszkadza, możecie nie płukać kukurydzy).
- Dodać mąkę, jajko i przyprawy, dokładnie wymieszać.
- Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony, do lekkiego zrumienienia.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej