Placki wawelskie, czyli kotlety z kaszy jęczmiennej. Nawet smok byłby nimi zachwycony

placki wawelskie
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Przepis na placki wawelskie pochodzi z Krakowa. Warto go sprawdzić, ponieważ danie jest nie tylko pyszne i aromatyczne. Placki z kaszy jęczmiennej są uniwersalne, smakują zawsze i każdemu bez względu na porę dnia. Można je serwować na ciepłe śniadanie, zjeść w pracy na lunch, podać na obiad lub kolację. Oto łatwy i szybki przepis na placki wawelskie.

Dlaczego warto zrobić placki wawelskie?

  • Dzięki temu przepisowi można zdobyć nową wiedzę, jak zrobić kotlety z kaszy jęczmiennej.
  • Przepis na placki wawelskie jest łatwy i sprawdzony. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane.
  • To szybki przepis na placki z kaszy jęczmiennej. Składniki wystarczy wymieszać łyżką i porcje ciasta usmażyć na patelni.
  • Na liście składników znalazły się ugotowana kasza jęczmienna, mleko, mąka pszenna, starty żółty ser, cebula, jajko oraz przyprawy.
  • Mleko można zamienić na roślinny odpowiednik, ser żółty na wegańską alternatywę, a jajko na siemię lniane. W ten sposób wawelskie placki będą mogli zrobić weganie.
  • Smak placków można wzbogacić, dodając świeże lub suszone zioła jak koperek, bazylia, ograno i tymianek.
  • Do placków nadaje się kasza, która została z poprzedniego dnia. Resztki się nie zmarnują i powstanie nowe pyszne danie.
  • Do placków wystarczy podać lekki sos jogurtowy, czosnkowy lub ziołowy. Można też zaserwować grzybowy majonez. Sprawdzą się także oliwki, kapary, suszone pomidory i ogórki kiszone lub konserwowe.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 80 g startego żółtego sera
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę jęczmienną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do dużej miski i ziarenka rozdzielić widelcem.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do kaszy jęczmiennej dodać podsmażoną cebulę, starty żółty ser i wsypać mąkę. Wlać mleko i wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki z obu stron, nakładając ciasto łyżką. Usmażone przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na gorąco z ulubionym sosem.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
więcej