Pikantne gofry ze słodkich ziemniaków
2022-03-25
łatwy
30 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Gofry to idealne danie na pocieszenie. A co powiecie na gofry ostro-słodkie? I do tego z batatów? Pikantne gofry ze słodkich ziemniaków są kojące i absolutnie pocieszające. Koniecznie wypróbujcie ten łatwy przepis na wegańskie gofry ziemniaczane.
SKŁADNIKI
- 400 g batatów
- 2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego)
- 6 łyżek wody (letniej)
- 200 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml roślinnego zamiennika mleka (patrz niżej, jaki wybrać)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy (sproszkowanej)
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 szczypta suszonych płatków chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw obierz, umyj i ugotuj bataty. Odcedź i utłucz je tłuczkiem do ziemniaków.
- W międzyczasie zmielone nasiona lnu wymieszaj z wodą i pozwól im napęcznieć.
- Płatki owsiane zmiel na mąkę, np. za pomocą miksera kielichowego lub malaksera.
- Następnie wymieszaj owsiana mąkę z puree ze słodkich ziemniaków z siemieniem lnianym i proszkiem do pieczenia.
- Do masy stopniowo dolewaj mleko roślinne, aż ciasto uzyska pożądaną konsystencję.
- Dopraw solą, płatkami chilli, kurkumą i proszkiem czosnkowym.
- Nakładaj masę na rozgrzaną gofrownicę i opiekaj zgodnie z instrukcją użytkowania.
- Podawaj z sałatką z zielonych liści z winegretem.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne