Pikantne gofry ze słodkich ziemniaków

Pikantne gofry ze słodkich ziemniaków
Autor: Shutterstock.com Pikantne gofry ze słodkich ziemniaków
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Gofry to idealne danie na pocieszenie. A co powiecie na gofry ostro-słodkie? I do tego z batatów? Pikantne gofry ze słodkich ziemniaków są kojące i absolutnie pocieszające. Koniecznie wypróbujcie ten łatwy przepis na wegańskie gofry ziemniaczane. 

SKŁADNIKI

  • 400 g batatów
  • 2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego)
  • 6 łyżek wody (letniej)
  • 200 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml roślinnego zamiennika mleka (patrz niżej, jaki wybrać)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (sproszkowanej)
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 szczypta suszonych płatków chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw obierz, umyj i ugotuj bataty. Odcedź i utłucz je tłuczkiem do ziemniaków.
  • W międzyczasie zmielone nasiona lnu wymieszaj z wodą i pozwól im napęcznieć.
  • Płatki owsiane zmiel na mąkę, np. za pomocą miksera kielichowego lub malaksera.
  • Następnie wymieszaj owsiana mąkę z puree ze słodkich ziemniaków z siemieniem lnianym i proszkiem do pieczenia.
  • Do masy stopniowo dolewaj mleko roślinne, aż ciasto uzyska pożądaną konsystencję.
  • Dopraw solą, płatkami chilli, kurkumą i proszkiem czosnkowym.
  • Nakładaj masę na rozgrzaną gofrownicę i opiekaj zgodnie z instrukcją użytkowania.
  • Podawaj z sałatką z zielonych liści z winegretem
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne

Gofry wytrawne - TOP 6 sprawdzonych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej