Pikantne gofry ze słodkich ziemniaków
      2022-03-25
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          6
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Gofry to idealne danie na pocieszenie. A co powiecie na gofry ostro-słodkie? I do tego z batatów? Pikantne gofry ze słodkich ziemniaków są kojące i absolutnie pocieszające. Koniecznie wypróbujcie ten łatwy przepis na wegańskie gofry ziemniaczane.
SKŁADNIKI
- 400 g batatów
 - 2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego)
 - 6 łyżek wody (letniej)
 - 200 g płatków owsianych
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 500 ml roślinnego zamiennika mleka (patrz niżej, jaki wybrać)
 - 1/4 łyżeczki soli
 - 1/2 łyżeczki kurkumy (sproszkowanej)
 - 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
 - 1 szczypta suszonych płatków chili
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw obierz, umyj i ugotuj bataty. Odcedź i utłucz je tłuczkiem do ziemniaków.
 - W międzyczasie zmielone nasiona lnu wymieszaj z wodą i pozwól im napęcznieć.
 - Płatki owsiane zmiel na mąkę, np. za pomocą miksera kielichowego lub malaksera.
 - Następnie wymieszaj owsiana mąkę z puree ze słodkich ziemniaków z siemieniem lnianym i proszkiem do pieczenia.
 - Do masy stopniowo dolewaj mleko roślinne, aż ciasto uzyska pożądaną konsystencję.
 - Dopraw solą, płatkami chilli, kurkumą i proszkiem czosnkowym.
 - Nakładaj masę na rozgrzaną gofrownicę i opiekaj zgodnie z instrukcją użytkowania.
 - Podawaj z sałatką z zielonych liści z winegretem.
 
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne