Pierogi leniwe na wędzonym twarogu: oryginalne i pyszne
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Doskonale znamy leniwe pierogi, a właściwie kluski. A skoro w sklepach mamy wędzony twaróg, albo sami go sobie możemy uwędzić, czas aby powstała zupełnie nowa wersja leniwych.
SKŁADNIKI
- 500 g wędzonego twarogu
- 3 łyżki mąki
- 2 jaja
- sól
- oraz do podania:
- masło
- bułka tarta
- miód gryczany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W salaterce kruszymy twaróg widelcem.
- Dodajemy sól, jaja, mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę, ale nie przejmujemy się małymi grudkami twarogu.
- Zagotowujemy wodę z solą.
- Kluski odrywamy z brzegu miseczki, tak jak się robi kluski kładzione, ale zdecydowanie większe.
- Kiedy kluski wypłyną, gotujemy je kilka minut. Hartujemy jeszcze w garnku niewielką ilością zimnej wody i odcedzamy.
- Na patelni roztapiamy masło, dokładamy kluski i polewamy miodem. Mieszamy aby otoczyły się sosem miodowo-maślanym, posypujemy bułką i pozwalamy aby się podsmażyły na złoto. Przewracamy tylko 2-3 razy aby zbytnio nie połamać klusek.