Pierogi leniwe na wędzonym twarogu: oryginalne i pyszne

2021-03-29
Gieno Mientkiewicz
Leniwe 4_a.jpg
Autor: Gieno Mientkiewicz Pierogi leniwe z wędzonym twarogiem, miodem i tartą bułeczką
łatwy
30 min
4

Doskonale znamy leniwe pierogi, a właściwie kluski. A skoro w sklepach mamy wędzony twaróg, albo sami go sobie możemy uwędzić, czas aby powstała zupełnie nowa wersja leniwych.

SKŁADNIKI

  • 500 g wędzonego twarogu
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jaja
  • sól
  • oraz do podania:
  • masło
  • bułka tarta
  • miód gryczany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W salaterce kruszymy twaróg widelcem.
  • Dodajemy sól, jaja, mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę, ale nie przejmujemy się małymi grudkami twarogu.
  • Zagotowujemy wodę z solą.
  • Kluski odrywamy z brzegu miseczki, tak jak się robi kluski kładzione, ale zdecydowanie większe.
  • Kiedy kluski wypłyną, gotujemy je kilka minut. Hartujemy jeszcze w garnku niewielką ilością zimnej wody i odcedzamy.
  • Na patelni roztapiamy masło, dokładamy kluski i polewamy miodem. Mieszamy aby otoczyły się sosem miodowo-maślanym, posypujemy bułką i pozwalamy aby się podsmażyły na złoto. Przewracamy tylko 2-3 razy aby zbytnio nie połamać klusek.
Gieno Mientkiewicz