Pieczone ziemniaki z farszem z fasoli i sałatką z kiełków

2021-03-29
Pieczone ziemniaki z farszem z fasoli i sałatką z kiełków
Autor: Shutterstock Pieczone ziemniaki można wydrążyć i nadziewać dowolnym farszem
łatwy
30 min
4

Wypróbuj nasz przepis na ziemniaki nadziewane - jeśli znudziły ci się ziemniaki "z wody". Ziemniaki to podstawa naszej diety. Są sycące, bogate w węglowodany, błonnik i białko. Gdy dodasz do nich farsz z fasoli i chrupiącej sałatki warzywnej mogą stanowić samodzielne i zdrowe danie. Poznaj przepis na pieczone ziemniaki z fasolowym farszem i sałatką z kiełków.

ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia ziemniaków

SKŁADNIKI

  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki soli
  • 150 ml śmietany
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka szczypiorku do dekoracji
  •  
  • Sałatka z kiełków:
  • 5 dag kiełków fasoli
  • 1 łodyga selera naciowego (pokrojonego w plasterki)
  • 1 pomarańcza (obrana, podzielona na cząstki)
  • 1 jabłko (pokrojone w małe cząstki, bez gniazda nasiennego)
  • 1/2 posiekanej czerwonej papryki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  •  
  • Farsz z fasoli:
  • 10 dag czerwonej fasoli z puszki (odcedzonej)
  • 1 pokrojona w plasterki cebula
  • 1 posiekany pomidor (bez skórki i pestek)
  • 2 posiekane szalotki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyj, nakłuj widelcem, oprósz solą i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika podgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz około godziny, aż zmiękną.
  • Ostudzone ziemniaki przekrój wzdłuż na dwie połówki. Łyżeczką usuń miąższ, zostawiając brzeg o grubości około jednego centymetra. "Łódeczki" ułóż ponownie na blasze (wypukłą stroną do góry) i podpiekaj jeszcze przez 10 minut, by nabrały chrupkości.
  • Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w misce. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Składniki farszu wymieszaj w drugiej misce. Dopraw.
  • W trzeciej miseczce przygotuj sos - połącz śmietanę ze szczypiorkiem. Dodaj do smaku trochę soli i pieprzu.
  • "Łódeczki" ziemniaków wypełnij farszem z fasoli i sałatką z kiełków. Udekoruj kawałeczkami szczypiorku. Serwuj na ciepło z dodatkiem śmietanowego sosu.