Pieczone ziemniaki z farszem z fasoli i sałatką z kiełków
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wypróbuj nasz przepis na ziemniaki nadziewane - jeśli znudziły ci się ziemniaki "z wody". Ziemniaki to podstawa naszej diety. Są sycące, bogate w węglowodany, błonnik i białko. Gdy dodasz do nich farsz z fasoli i chrupiącej sałatki warzywnej mogą stanowić samodzielne i zdrowe danie. Poznaj przepis na pieczone ziemniaki z fasolowym farszem i sałatką z kiełków.
ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia ziemniaków
SKŁADNIKI
- 4 duże ziemniaki do pieczenia
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki soli
- 150 ml śmietany
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka szczypiorku do dekoracji
- Sałatka z kiełków:
- 5 dag kiełków fasoli
- 1 łodyga selera naciowego (pokrojonego w plasterki)
- 1 pomarańcza (obrana, podzielona na cząstki)
- 1 jabłko (pokrojone w małe cząstki, bez gniazda nasiennego)
- 1/2 posiekanej czerwonej papryki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- Farsz z fasoli:
- 10 dag czerwonej fasoli z puszki (odcedzonej)
- 1 pokrojona w plasterki cebula
- 1 posiekany pomidor (bez skórki i pestek)
- 2 posiekane szalotki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyj, nakłuj widelcem, oprósz solą i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika podgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz około godziny, aż zmiękną.
- Ostudzone ziemniaki przekrój wzdłuż na dwie połówki. Łyżeczką usuń miąższ, zostawiając brzeg o grubości około jednego centymetra. "Łódeczki" ułóż ponownie na blasze (wypukłą stroną do góry) i podpiekaj jeszcze przez 10 minut, by nabrały chrupkości.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w misce. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Składniki farszu wymieszaj w drugiej misce. Dopraw.
- W trzeciej miseczce przygotuj sos - połącz śmietanę ze szczypiorkiem. Dodaj do smaku trochę soli i pieprzu.
- "Łódeczki" ziemniaków wypełnij farszem z fasoli i sałatką z kiełków. Udekoruj kawałeczkami szczypiorku. Serwuj na ciepło z dodatkiem śmietanowego sosu.