Pieczone warzywa z fetą. Wegetariański obiad, który zachwyci mięsożerców

pieczone warzywa z fetą
Autor: Shutterstock Pieczone warzywa z fetą to pyszny, zdrowy i kolorowy obiad bez mięsa.
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jak zrobić chrupiące warzywa w piekarniku? Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis. Pieczone warzywa z fetą to danie pyszne, zdrowe i kolorowe, które oczaruje nawet mięsożerców. Nie jest trudne, a składniki są w sklepach przez cały rok. Przygotowanie nie wymaga wielu godzin w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić pyszne pieczone warzywa z fetą i wybierzcie ten przepis.

Czy ser feta nadaje się do zapiekania?

Słony ser feta pochodzący ze słonecznej Grecji to nie tylko doskonały składnik sałatek i przekąsek na zimno. Świetnie sprawdzi się w daniach na ciepło z piekarnika. Można dodawać go do potraw mięsnych i wegetariańskich. Po upieczeniu dania z dodatkiem sera feta zyskują przyjemny smak i konsystencję. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis na pieczone warzywa z fetą.

Jak przygotować warzywa do pieczenia w piekarniku?

Warzywa, które wykorzystuje się w tym łatwym przepisie, są dostępne bez względu na porę roku. Na liście składników znalazły się więc buraki, ciecierzyca, brukselka, pomidorki koktajlowe i batat. Ciecierzycę należy odcedzić z zalewy, a pozostałe warzywa obrać ze skóry i pokroić w małą kostkę. Przed wstawieniem formy z warzywami do piekarnika, należy wymieszać je z oliwą z oliwek i pieprzem cayenne. Dodaje się także ser feta, który można pokroić w kostkę lub pokruszyć dłońmi.

Jak długo piec surowe warzywa w piekarniku?

Warzywa z fetą przygotowane według tego sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Pokrojone w małą kostkę składniki należy przełożyć do formy do zapiekania, skropić oliwą z oliwek i doprawić. Im mniejsze kawałki warzyw, tym krócej będą się piekły. Formę wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C. Warzywa piecze się około 40 minut. W tym czasie staną się chrupiące, a danie będzie smakować wyśmienicie.

SKŁADNIKI

  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 200 g sera feta
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2 buraki
  • 1 batat
  • 2 garście brukselki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

  • sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Batat i buraki obrać i pokroić w małą kostkę. Brukselkę obrać z wierzchnich liści i przekroić na połówki. Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Pomidorki pokroić na połówki
  • Warzywa przełożyć do formy do zapiekania i wymieszać.
  • Dodać pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetę. Doprawić pieprzem cayenne i skropić oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 40 minut.
  • Kiedy warzywa się pieką, przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z octem balsamicznym i miodem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorem i skropić sosem.
  • Podawać na ciepło z pieczywem lub bez.
Ser feta: co to za rodzaj sera? Jak wybrać najlepszą fetę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej