Pieczone warzywa marynowane w jogurcie: łatwy przepis na pyszne danie lub dodatek
2021-06-04
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pieczone warzywa to zdrowa i smaczna dawka witamin. Zazwyczaj przed pieczeniem warzywa marynuje się w oliwie. Jednak warzywa marynowane w jogurcie są mniej kaloryczne i smaczniejsze. Oto łatwy przepis na pyszne danie lub dodatek do innych dań pieczonych.
Dlaczego warto piec warzywa?
Pieczone warzywa mają więcej wartości odżywczej, niż gotowane. W wodzie sporo składników zostaje wypłukanych do płynu. Jeśli nie jest to zupa, to niestety wszystko ląduje w zlewie. Szkoda wylewać. Dlatego najlepiej jest upiec warzywa. Ich smak dzięki odparowaniu wody, staję się bardziej skondensowany, a tekstura zwarta.
Jak piec warzywa?
- Warzywa należy umyć, usunąć gniazda nasienne i szypułki.
- Pokroić na kawałki wielkości kęsa. Nie radzę kroić zbyt drobno, bo warzywa podczas pieczenia nadmiernie wyschną.
- Pokrojone warzywa można zamarynować w jogurcie lub oliwie z przyprawami. Warzywa powinny się marynować około 2 godzin.
- Następnie pieczemy je w 200°C od 30 minut do 50 minut.
- W trakcie pieczenia warto dwu lub trzykrotnie przemieszać kawałki warzyw, aby równo się upiekły i zrumieniły.
SKŁADNIKI
- Na pieczone warzywa:
- 1 cukinia średniej wielkości
- 1 bakłażan, raczej mniejszy niż duży
- 2 papryki, duże, różnokolorowe
- 200 g pieczarek
- 100 g cebulki szalotki lub dymki
- 150 g pomidorów śliwkowych
- 1 główka czosnku, podzielonego na ząbki (opcjonalnie)
- Na marynatę jogurtową:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 2 ząbki przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyj. Cukinię pokrój na plastry grubości 1,5 cm. Bakłażana również.
- Z papryki usuń szypułkę i gniazdo nasienne. Pokrój na paski.
- Pieczarki przekrój na pół. Większe na ćwiartki. Pomidory również przekrój na pół.
- Szalotkę obierz. Jeśli używasz dymki, odetnij szczypior i zachowaj. Cebulki przekrój na pół. Ząbki czosnku obierz z łupinki.
- W dużej misce wymieszaj jogurt z czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj.
- Odstaw warzywa w marynacie na 2 godziny, aby przeniknęły smakiem.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Warzywa przełóż na blachę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40-50 minut z funkcją termoobiegu. W trakcie pieczenia co najmniej dwa razy przemieszaj warzywa, aby równomiernie się przyrumieniły.
- Podawaj jako samodzielne danie z pełnoziarnistą bagietką lub jako przystawkę do innych dań pieczonych lub grillowanych.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?