Pieczone warzywa marynowane w jogurcie: łatwy przepis na pyszne danie lub dodatek

Pieczone warzywa marynowane w jogurcie: łatwy przepis na pyszne danie lub dodatek
Autor: Shutterstock.com Pieczone warzywa na blasze prosto z piekarnika posypane zieleniną
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pieczone warzywa to zdrowa i smaczna dawka witamin. Zazwyczaj przed pieczeniem warzywa marynuje się w oliwie. Jednak warzywa marynowane w jogurcie są mniej kaloryczne i smaczniejsze. Oto łatwy przepis na pyszne danie lub dodatek do innych dań pieczonych. 

Dlaczego warto piec warzywa?

Pieczone warzywa mają więcej wartości odżywczej, niż gotowane. W wodzie sporo składników zostaje wypłukanych do płynu. Jeśli nie jest to zupa, to niestety wszystko ląduje w zlewie. Szkoda wylewać. Dlatego najlepiej jest upiec warzywa. Ich smak dzięki odparowaniu wody, staję się bardziej skondensowany, a tekstura zwarta. 

Jak piec warzywa?

  • Warzywa należy umyć, usunąć gniazda nasienne i szypułki.
  • Pokroić na kawałki wielkości kęsa. Nie radzę kroić zbyt drobno, bo warzywa podczas pieczenia nadmiernie wyschną.
  • Pokrojone warzywa można zamarynować w jogurcie lub oliwie z przyprawami. Warzywa powinny się marynować około 2 godzin.
  • Następnie pieczemy je w 200°C od 30 minut do 50 minut.
  • W trakcie pieczenia warto dwu lub trzykrotnie przemieszać kawałki warzyw, aby równo się upiekły i zrumieniły. 

SKŁADNIKI

  • Na pieczone warzywa:
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 1 bakłażan, raczej mniejszy niż duży
  • 2 papryki, duże, różnokolorowe
  • 200 g pieczarek
  • 100 g cebulki szalotki lub dymki
  • 150 g pomidorów śliwkowych
  • 1 główka czosnku, podzielonego na ząbki (opcjonalnie)
  • Na marynatę jogurtową:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 2 ząbki przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyj. Cukinię pokrój na plastry grubości 1,5 cm. Bakłażana również.
  • Z papryki usuń szypułkę i gniazdo nasienne. Pokrój na paski. 
  • Pieczarki przekrój na pół. Większe na ćwiartki. Pomidory również przekrój na pół. 
  • Szalotkę obierz. Jeśli używasz dymki, odetnij szczypior i zachowaj. Cebulki przekrój na pół. Ząbki czosnku obierz z łupinki. 
  • W dużej misce wymieszaj jogurt z czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj. 
  • Odstaw warzywa w marynacie na 2 godziny, aby przeniknęły smakiem.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Warzywa przełóż na blachę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40-50 minut z funkcją termoobiegu. W trakcie pieczenia co najmniej dwa razy przemieszaj warzywa, aby równomiernie się przyrumieniły. 
  • Podawaj jako samodzielne danie z pełnoziarnistą bagietką lub jako przystawkę do innych dań pieczonych lub grillowanych. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej