Pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą. Włoski przepis na pyszny obiad jednogarnkowy

makaron z fasolą
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą, to danie pochodzące z kuchni włoskiej. Jest kombinacją sycącej zupy, makaronu i mnóstwa warzyw. Świetnie smakuje, kiedy za oknem pogoda pozostawia wiele do życzenia. Rozgrzewa i dodaje energii. Przepis na tę włoską potrawę nie jest trudny, a wrażenia smakowe są przepyszne.

Przepis na makaron z fasolą, czyli pasta e fagioli

  • Przepis na makaron z fasolą nie jest trudny. To tylko kilka łatwych kroków.
  • To pomysł na szybki obiad. Na przyrządzenie dania wystarczy pół godziny, dlatego można je robić nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
  • Dodatkową zaletą makaronu z fasolą jest to, że przygotowuje się go w jednym garnku.
  • Lista składników to produkty łatwo dostępne. Jest ich w sklepach pod dostatkiem bez względu na porę roku.
  • Najlepszy będzie drobny makaron. Sprawdzą się też kokardki lub penne.
  • Białą fasolę można zamienić na czerwoną.
  • Smak makaronu z fasolą podkręci szczypta mielonego chili.
  • Danie podaje się posypane startym parmezanem, ale sprawdzi się też pokruszony ser pleśniowy.
  • Potrawę wzbogaci posiekany jarmuż, szpinak, papryka, cukinia czy bakłażan.
  • To danie wegetariańskie. Mięsożercy mogą ugotować danie na bazie wywaru drobiowego i dodać gotowaną pierś kurczaka, boczek lub kiełbasę typu chorizo.
  • Weganie też mogą skorzystać z tego przepisu. Wystarczy zrezygnować z parmezanu, aby powstał pyszny obiad bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego.

SKŁADNIKI

  • 5 szklanek wywaru warzywnego
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 150 g drobnego makaronu
  • 2 marchewki
  • 1 cebula posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała główka kopru włoskiego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę odcedzić z zalewy. Obrane marchewki i seler naciowy pokroić na grubsze plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Koper włoski pokroić na małe kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwę i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać marchew, seler i koper włoski. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, często mieszając, aż warzywa staną się miękkie. Dodać czosnek i tymianek, wlać wino i wywar warzywny. Gotować około 3 minut.
  • Dodać krojone pomidory, wlać wywar warzywny i wsypać makaron. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 12 minut.
  • Dodać fasolę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i gotować około 3 minut.
  • Podawać posypane natką pietruszki i startym parmezanem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szulc-Górska
więcej