Pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą. Włoski przepis na pyszny obiad jednogarnkowy
2023-01-24
łatwy
30 min
4
Pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą, to danie pochodzące z kuchni włoskiej. Jest kombinacją sycącej zupy, makaronu i mnóstwa warzyw. Świetnie smakuje, kiedy za oknem pogoda pozostawia wiele do życzenia. Rozgrzewa i dodaje energii. Przepis na tę włoską potrawę nie jest trudny, a wrażenia smakowe są przepyszne.
Przepis na makaron z fasolą, czyli pasta e fagioli
- Przepis na makaron z fasolą nie jest trudny. To tylko kilka łatwych kroków.
- To pomysł na szybki obiad. Na przyrządzenie dania wystarczy pół godziny, dlatego można je robić nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
- Dodatkową zaletą makaronu z fasolą jest to, że przygotowuje się go w jednym garnku.
- Lista składników to produkty łatwo dostępne. Jest ich w sklepach pod dostatkiem bez względu na porę roku.
- Najlepszy będzie drobny makaron. Sprawdzą się też kokardki lub penne.
- Białą fasolę można zamienić na czerwoną.
- Smak makaronu z fasolą podkręci szczypta mielonego chili.
- Danie podaje się posypane startym parmezanem, ale sprawdzi się też pokruszony ser pleśniowy.
- Potrawę wzbogaci posiekany jarmuż, szpinak, papryka, cukinia czy bakłażan.
- To danie wegetariańskie. Mięsożercy mogą ugotować danie na bazie wywaru drobiowego i dodać gotowaną pierś kurczaka, boczek lub kiełbasę typu chorizo.
- Weganie też mogą skorzystać z tego przepisu. Wystarczy zrezygnować z parmezanu, aby powstał pyszny obiad bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego.
SKŁADNIKI
- 5 szklanek wywaru warzywnego
- 400 g krojonych pomidorów
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 150 g drobnego makaronu
- 2 marchewki
- 1 cebula posiekana
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mała główka kopru włoskiego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę odcedzić z zalewy. Obrane marchewki i seler naciowy pokroić na grubsze plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Koper włoski pokroić na małe kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwę i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać marchew, seler i koper włoski. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, często mieszając, aż warzywa staną się miękkie. Dodać czosnek i tymianek, wlać wino i wywar warzywny. Gotować około 3 minut.
- Dodać krojone pomidory, wlać wywar warzywny i wsypać makaron. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 12 minut.
- Dodać fasolę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i gotować około 3 minut.
- Podawać posypane natką pietruszki i startym parmezanem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?