Papryka w cieście - jak zrobić?
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Połączenie papryki i wędzonego sera zapieczone w cieście? Wspaniały pomysł na chrupiącą przekąskę. Sprawdź, jak ją zrobić.
SKŁADNIKI
- 8 strąków papryki
- 20 dag wędzonego sera
- pieprz
- sól
- 2 szklanki oleju do smażenia
- 10-12 łyżeczek keczupu
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 15 dag mąki
- 3/4 szklanki jasnego piwa
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od przygotowania ciasta: do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, sól, olej i piwo. Wymieszać składniki na gładkie ciasto.
- Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z ciastem.
- Papryki umyć, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne i białe włókna. Przelać na sitku, osolonym wrzątkiem, żeby zwiotczały.
- Odsączyć, posypać w środku pieprzem i solą.
- Ser pokroić w cienkie, wąskie plasterki. W każdą połówkę papryki włożyć kawałek sera, strąki zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczkami.
- Maczać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu.
- Na koniec przygotowujemy sos: obieramy czosnek, drobno siekamy i mieszamy z keczupem. Podajemy osobno do polewania papryk.
- Danie możemy podawać z zimnym piwem lub lekkim, białym winem.