Papryka faszerowana kuskusem [przepis]: z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Papryka nadziewana kuskusem
Autor: thinkstockphotos.com Papryka faszerowana kuskusem to pomysł na szybki obiad wege
łatwy
30 min
4

Strąk papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Nie ginie ona w wysokiej temperaturze (nie ma enzymu rozkładającego tę witaminę). Cenniejsza od zielonej jest czerwona i żółta papryka. Wypróbuj nasz przepis na paprykę z serem feta, oliwkami i suszonymi pomidorami. 

SKŁADNIKI

  • 2 papryki
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 10 czarnych oliwek
  • 20 dag sera feta
  • 1/3 szklanki kaszy kuskus
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki orzeszków piniowych lub ziemnych
  • kilka gałązek bazylii
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki przekrój poprzecznie na pół, usuń gniazda nasienne, posmaruj olejem i wstaw na 10 minut do piekarnika o temp. 180oC.
  • Kaszę zalej gorącym bulionem, a gdy wchłonie cały płyn, przemieszaj widelcem.
  • Dodaj pokrojone pomidory i oliwki, ser feta w małych kostkach i posiekaną bazylię. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  • Farsz nałóż do połówek papryki, posyp orzeszkami. Piecz 10 minut w temp. 180oC.
miesięcznik Zdrowie