Papryka faszerowana kuskusem [przepis]: z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Strąk papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Nie ginie ona w wysokiej temperaturze (nie ma enzymu rozkładającego tę witaminę). Cenniejsza od zielonej jest czerwona i żółta papryka. Wypróbuj nasz przepis na paprykę z serem feta, oliwkami i suszonymi pomidorami.
SKŁADNIKI
- 2 papryki
- 10 dag suszonych pomidorów
- 10 czarnych oliwek
- 20 dag sera feta
- 1/3 szklanki kaszy kuskus
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki orzeszków piniowych lub ziemnych
- kilka gałązek bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki przekrój poprzecznie na pół, usuń gniazda nasienne, posmaruj olejem i wstaw na 10 minut do piekarnika o temp. 180
o C. - Kaszę zalej gorącym bulionem, a gdy wchłonie cały płyn, przemieszaj widelcem.
- Dodaj pokrojone pomidory i oliwki, ser feta w małych kostkach i posiekaną bazylię. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Farsz nałóż do połówek papryki, posyp orzeszkami. Piecz 10 minut w temp. 180
o C.