Oszczędne burgery z ciecierzycy i sera feta
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Lubicie falafele z ciecierzycy? Polubicie również te pyszne i oszczędne burgery z ciecierzycy, marchewki, jajek i sera feta. Są pełne smaku. Idealne jako danie główne. Fantastyczne z bułką i świeżymi warzywami. Zakochacie się w nich od pierwszego kęsa. No i nie potrzeba wydawać majątku, aby zrobić te smakowite burgery...
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 puszka ciecierzycy - całkowita waga 310 g, waga po odsączeniu 265 g
- 2 marchewki średniej wielkości - obrane i starte na drobne wiórki
- 20 g świeżych liści pietruszki, posiekanych - alternatywnie kolendra
- 150 g fety - rozdrobnionej
- 2 jajka - rozmiar M, roztrzepane
- 50 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli lub więcej do smaku
- 1/4 łyżeczki pieprzu lub więcej do smaku
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odsączoną ciecierzycę zmiksować w malakserze na puree.
- Do puree z ciecierzycy dodać startą marchew, ser feta, natkę pietruszki, rozmącone jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem, pamiętając, że ser feta jest już słony.
- Wszystko razem wymieszać.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
- Podawać z warzywami jako samodzielne danie lub w bułce z dodatkami warzywnymi.