Ostatnie smaki lata? To risotto sprawdzi się idealnie

Ostatnie smaki lata? To risotto sprawdzi się idealnie
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Koniec lata już coraz bliżej, trzeba więc jak najchętniej zajadać się darami tej pory roku. Tym razem przedstawiamy przepis na aromatyczne risotto z cukinią, chilli i parmezanem. To idealnie kremowe danie, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Rozsmakuj się w prostym przepisie.

Pomysł na obiad z cukinii. Posmakuje całej rodzinie

Szybko, prosto i z całą masą smaku. Kremowe risotto z cukinią, chili i cytryną świetnie sprawdzi się na pełen smaku obiad w ciągu tygodnia. I wcale nie potrzebujemy wielkich umiejętności kulinarnych, by je przygotować, choć ręka można nas nieco zaboleć podczas tego całego mieszania. 

To świetny pomysł na obiad bez mięsa, który posmakuje nie tylko wegetarianom. Jeśli jednak nie możemy przeżyć bez odrobiny mięsa w naszym menu, możemy bez problemu dorzucić na wierzch nieco boczku, który doda naszemu daniu dodatkowego smaku.

Risotto świetnie smakuje, pięknie się prezentuje i tak naprawdę wcale nie jest trudne w przygotowaniu, choć może się wydać inaczej na pierwszy rzut oka. Kluczek jest wybór odpowiedniego ryżu. Najlepiej sprawdzą się: Arborio, Carnaroli czy Vialone Nano.

Ten przepis warto wypróbować kiedy jeszcze cukinia króluje w sklepach. Szybko, prosto i smakowicie. To risotto to idealne zwieńczenie letnich dni. Wypróbuj je raz, a cała rodzina się w nim zakocha. Bez problemu i większych zakupów.

SKŁADNIKI

  • 250 g cukinii
  • 180 g ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 50 g parmezanu
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 50 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuszczamy na głębokiej patelni.
  • Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, aż zmięknie.
  • Dodajemy posiekany czosnek, chili i podsmażamy.
  • Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy.
  • Całość smażymy około 2 minut.
  • W 1 litrze wody rozpuszczamy naszą kostkę.
  • Dodajemy chochlę płynu do ryżu razem z sokiem z cytryny.
  • Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  • Kiedy płyn niemal całkowicie się wchłonie, dolewamy kolejną porcję bulionu.
  • Dodajemy cukinię i dolewamy bulionu.
  • Dolewamy bulionu, aż ryż będzie miękki i kremowy.
  • Dodajemy parmezan, skórkę z cytryny i jogurt grecki.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej