Od kiedy znam przepis, ziemniaki robię jak Hiszpanie. Wystarczy kilka składników i 30 minut

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Ziemniaki są uniwersalnym warzywem, które znane jest na całym świecie. W wielu zakątkach kuli ziemskiej przyrządza się je na różne sposoby. Jednym z nich jest przepis pochodzący z kuchni hiszpańskiej. Patatas a lo pobre, czyli ziemniaki biedaka, to danie pyszne, aromatyczne i niedrogie. Jeżeli lubicie ziemniaki, koniecznie sprawdźcie ten prosty przepis.
Czym są Patatas a lo pobre?
Ziemniaki biedaka, czyli Patatas a lo pobre, to potrawa wywodząca się z Andaluzji. Składa się z prostych i łatwo dostępnych produktów. Chociaż przepis pochodzi z kuchni słonecznej Hiszpanii, bez problemu można je kupić w naszych sklepach przez cały rok. To znakomite połączenie ziemniaków, cebuli, kolorowych papryk, oliwy z oliwek z czosnkiem i przyprawami. Ziemniaki przygotowane według tego przepisu są pyszne, aromatyczne i sycące.
Z czego zrobić Patatas a lo pobre?
To hiszpańskie danie jest wyjątkowo smaczne, chociaż wykorzystuje się do niego tylko kilka prostych produktów. W połączeniu tworzą wyborną potrawę, która zaskoczy wyjątkowym smakiem. Przepis na Patatas a lo pobre nie jest trudny. Danie przygotowuje się w jednym garnku. Zaletą tego przepisu jest także czas przygotowania. Przyrządzenie ziemniaków biedaka zajmuje niecałe pół godziny.
Jak więc zrobić znakomite hiszpańskie danie z ziemniaków? Przepis na Patatas a lo pobre nie jest skomplikowany. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc nikogo nie powinny spotkać przykre niespodzianki. Przyda się większy garnek z grubym dnem.
- 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem i paprykami
- 2. krok – dodanie ziemniaków i duszenie dania przez 15 minut
- 3. krok – doprawienie ziemniaków biedaka
Jak podawać Patatas a lo pobre?
Ziemniaki biedaka to znakomite danie, które uświetni niejeden obiad. Patatas a lo pobre przyrządzone według tego hiszpańskiego przepisu to danie wegańskie. Oznacza to, że wśród składników nie ma żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego. Potrawa jest też bezpieczna dla osób, które zmagają się z nietolerancją glutenu.
Patatas a lo pobre można serwować jako samodzielne danie. To również pomysł na dodatek do dań głównych mięsnych. Sprawdzą się jako oryginalna przekąska na ciepło na imprezę. Bez względu na okoliczności Patatas a lo pobre smakują zawsze i każdemu.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić na plastry. Papryki pokroić w paski, usuwając gniazda nasienne.
- W garnku rozgrzać połowę oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Dodać paprykę i liście laurowe. Wymieszać i smażyć, aż papryka stanie się miękka.
- Wlać pozostałą oliwę z oliwek i dodać ziemniaki. Smażyć około 3 minut.
- Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
- Podawać na obiad lub jako dodatek do dania głównego.