Od kiedy znam przepis, ziemniaki robię jak Hiszpanie. Wystarczy kilka składników i 30 minut

Patatas a lo pobre
Autor: Shutterstock, Shutterstock Patatas a lo pobre smakują znakomicie i są łatwe do przygotowanie w domu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Ziemniaki są uniwersalnym warzywem, które znane jest na całym świecie. W wielu zakątkach kuli ziemskiej przyrządza się je na różne sposoby. Jednym z nich jest przepis pochodzący z kuchni hiszpańskiej. Patatas a lo pobre, czyli ziemniaki biedaka, to danie pyszne, aromatyczne i niedrogie. Jeżeli lubicie ziemniaki, koniecznie sprawdźcie ten prosty przepis.

Czym są Patatas a lo pobre?

Ziemniaki biedaka, czyli Patatas a lo pobre, to potrawa wywodząca się z Andaluzji. Składa się z prostych i łatwo dostępnych produktów. Chociaż przepis pochodzi z kuchni słonecznej Hiszpanii, bez problemu można je kupić w naszych sklepach przez cały rok. To znakomite połączenie ziemniaków, cebuli, kolorowych papryk, oliwy z oliwek z czosnkiem i przyprawami. Ziemniaki przygotowane według tego przepisu są pyszne, aromatyczne i sycące.

Z czego zrobić Patatas a lo pobre?

To hiszpańskie danie jest wyjątkowo smaczne, chociaż wykorzystuje się do niego tylko kilka prostych produktów. W połączeniu tworzą wyborną potrawę, która zaskoczy wyjątkowym smakiem. Przepis na Patatas a lo pobre nie jest trudny. Danie przygotowuje się w jednym garnku. Zaletą tego przepisu jest także czas przygotowania. Przyrządzenie ziemniaków biedaka zajmuje niecałe pół godziny.

Jak więc zrobić znakomite hiszpańskie danie z ziemniaków? Przepis na Patatas a lo pobre nie jest skomplikowany. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc nikogo nie powinny spotkać przykre niespodzianki. Przyda się większy garnek z grubym dnem.

  • 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem i paprykami
  • 2. krok – dodanie ziemniaków i duszenie dania przez 15 minut
  • 3. krok – doprawienie ziemniaków biedaka

Jak podawać Patatas a lo pobre?

Ziemniaki biedaka to znakomite danie, które uświetni niejeden obiad. Patatas a lo pobre przyrządzone według tego hiszpańskiego przepisu to danie wegańskie. Oznacza to, że wśród składników nie ma żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego. Potrawa jest też bezpieczna dla osób, które zmagają się z nietolerancją glutenu.

Patatas a lo pobre można serwować jako samodzielne danie. To również pomysł na dodatek do dań głównych mięsnych. Sprawdzą się jako oryginalna przekąska na ciepło na imprezę. Bez względu na okoliczności Patatas a lo pobre smakują zawsze i każdemu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić na plastry. Papryki pokroić w paski, usuwając gniazda nasienne.
  • W garnku rozgrzać połowę oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Dodać paprykę i liście laurowe. Wymieszać i smażyć, aż papryka stanie się miękka.
  • Wlać pozostałą oliwę z oliwek i dodać ziemniaki. Smażyć około 3 minut.
  • Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać na obiad lub jako dodatek do dania głównego.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej