Obłędnie pyszne kotlety z kaszy gryczanej i sera żółtego: łatwy przepis na bezmięsny obiad

Kotlety z kaszy gryczanej i tartego sera
Autor: Shutterstock Pyszne i zdrowe kotlety z kaszy gryczanej i tartego sera
łatwy
30 min
4

Okazuje się, że nasze zapotrzebowanie na białko nie jest tak wysokie, jak się powszechnie uważa. Warto czasem zrezygnować z mięsa na rzecz innych równie zdrowych i potrzebnych nam źródeł składników odżywczych. Na przykład na rzecz kaszy gryczanej, która jest dobrym źródłem witamin i rzadkich pierwiastków. Polecam!

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej
  • 1 cebula
  • 100 g sera żółtego tartego
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki mąki do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle.
  • Wymieszać ugotowaną kaszę, smażoną cebulę i starty ser.
  • Dodać rozmącone jajka, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Z masy formować owalne kotlety, panierować w mące.
  • Na rozgrzanym oleju smażyć z obu stron do zrumienienia.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej