Moja rodzina uwielbia te wegetariańskie kotlety. Kosztują grosze, a smakują obłędnie
Zamiast mięsnych warto sięgnąć po roślinną alternatywę dla kotletów. Choć dla niektórych może być to wręcz niewyobrażalne, to jest to przepyszne danie, które usatysfakcjonuje nawet zażartych mięsożerców. Kotlety z selera korzeniowego to świetny sposób na wspaniały obiad bez mięsa.
i
Dieta wegetariańska
Wegetariańska alternatywa dla schabowego. To zasmakuje każdemu
Kotlety z selera są świetną alternatywą dla mięsnych kotletów. Są przyjemnie chrupiące, jednocześnie będą pełne smaku i proste w przygotowaniu. Składniki potrzebne do nich nie są drogie, dzięki czemu ten obiad nie zaboli nas w kieszeń.
Sam w sobie seler po tym jak ugotujemy go w osolonej wodzie nabiera lekko słodkawego i bardzo delikatnego smaku. Jednak dzięki przyprawom nadamy mu pewnego charakteru i możemy dopasować go do własnych upodobań.
Ciekawym połączeniem może być dodanie parmezanu na panierki, co nada mu ciekawego, lekko serowego posmaku.
Jak podawać kotlet z selera? Możliwości jest masa
Kotlety z korzenia selera można podawać z całą gamą dodatków. Świetnie sprawdzą się zarówno ziemniaki gotowane, jak i frytki czy kasza. Nie można również zapomnieć o warzywnych dodatkach. Do kotletów z selera można dodać wszystkie te dodatki, które normalnie dobieramy do mięsnych kotletów.
Ten przepis jest świetnym pomysłem na tani obiad, który możemy robić przez cały rok. Sam w sobie seler świetnie będzie imitował klasyczne schabowe, jednak będzie mniej kaloryczny i z dużą zawartością błonnika. Ten przepis sprawdzi się nie tylko u wegetarian.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 1 duży korzeń selera
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Seler dokładnie obieramy i kroimy w centymetrowe plastry.
- Seler gotujemy przez 7 minut, odcedzamy i studzimy.
- Seler przyprawiamy.
- Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
- Smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Odsączamy na ręczniku papierowym.