Moja rodzina uwielbia te wegetariańskie kotlety. Kosztują grosze, a smakują obłędnie

Dieta wegetariańska
Zamiast mięsnych warto sięgnąć po roślinną alternatywę dla kotletów. Choć dla niektórych może być to wręcz niewyobrażalne, to jest to przepyszne danie, które usatysfakcjonuje nawet zażartych mięsożerców. Kotlety z selera korzeniowego to świetny sposób na wspaniały obiad bez mięsa.
Wegetariańska alternatywa dla schabowego. To zasmakuje każdemu
Kotlety z selera są świetną alternatywą dla mięsnych kotletów. Są przyjemnie chrupiące, jednocześnie będą pełne smaku i proste w przygotowaniu. Składniki potrzebne do nich nie są drogie, dzięki czemu ten obiad nie zaboli nas w kieszeń.
Sam w sobie seler po tym jak ugotujemy go w osolonej wodzie nabiera lekko słodkawego i bardzo delikatnego smaku. Jednak dzięki przyprawom nadamy mu pewnego charakteru i możemy dopasować go do własnych upodobań.
Ciekawym połączeniem może być dodanie parmezanu na panierki, co nada mu ciekawego, lekko serowego posmaku.
Jak podawać kotlet z selera? Możliwości jest masa
Kotlety z korzenia selera można podawać z całą gamą dodatków. Świetnie sprawdzą się zarówno ziemniaki gotowane, jak i frytki czy kasza. Nie można również zapomnieć o warzywnych dodatkach. Do kotletów z selera można dodać wszystkie te dodatki, które normalnie dobieramy do mięsnych kotletów.
Ten przepis jest świetnym pomysłem na tani obiad, który możemy robić przez cały rok. Sam w sobie seler świetnie będzie imitował klasyczne schabowe, jednak będzie mniej kaloryczny i z dużą zawartością błonnika. Ten przepis sprawdzi się nie tylko u wegetarian.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 1 duży korzeń selera
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Seler dokładnie obieramy i kroimy w centymetrowe plastry.
- Seler gotujemy przez 7 minut, odcedzamy i studzimy.
- Seler przyprawiamy.
- Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
- Smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Odsączamy na ręczniku papierowym.