Moja rodzina uwielbia te wegetariańskie kotlety. Kosztują grosze, a smakują obłędnie

Moja rodzina uwielbia te wegetariańskie kotlety. Kosztują grosze, a smakują obłędnie
Autor: com, Shutterstock Moja rodzina uwielbia te wegetariańskie kotlety. Kosztują grosze, a smakują obłędnie
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Zamiast mięsnych warto sięgnąć po roślinną alternatywę dla kotletów. Choć dla niektórych może być to wręcz niewyobrażalne, to jest to przepyszne danie, które usatysfakcjonuje nawet zażartych mięsożerców. Kotlety z selera korzeniowego to świetny sposób na wspaniały obiad bez mięsa.

Wegetariańska alternatywa dla schabowego. To zasmakuje każdemu

Kotlety z selera są świetną alternatywą dla mięsnych kotletów. Są przyjemnie chrupiące, jednocześnie będą pełne smaku i proste w przygotowaniu. Składniki potrzebne do nich nie są drogie, dzięki czemu ten obiad nie zaboli nas w kieszeń.

Sam w sobie seler po tym jak ugotujemy go w osolonej wodzie nabiera lekko słodkawego i bardzo delikatnego smaku. Jednak dzięki przyprawom nadamy mu pewnego charakteru i możemy dopasować go do własnych upodobań.

Ciekawym połączeniem może być dodanie parmezanu na panierki, co nada mu ciekawego, lekko serowego posmaku. 

Jak podawać kotlet z selera? Możliwości jest masa

Kotlety z korzenia selera można podawać z całą gamą dodatków. Świetnie sprawdzą się zarówno ziemniaki gotowane, jak i frytki czy kasza. Nie można również zapomnieć o warzywnych dodatkach. Do kotletów z selera można dodać wszystkie te dodatki, które normalnie dobieramy do mięsnych kotletów.

Ten przepis jest świetnym pomysłem na tani obiad, który możemy robić przez cały rok. Sam w sobie seler świetnie będzie imitował klasyczne schabowe, jednak będzie mniej kaloryczny i z dużą zawartością błonnika. Ten przepis sprawdzi się nie tylko u wegetarian.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 1 duży korzeń selera
  • 100 g bułki tartej
  • 50 g mąki
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Seler dokładnie obieramy i kroimy w centymetrowe plastry.
  • Seler gotujemy przez 7 minut, odcedzamy i studzimy.
  • Seler przyprawiamy.
  • Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
  • Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • Odsączamy na ręczniku papierowym.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej