Młode ziemniaki z rzodkiewką duszone w maśle: przepis na wiosenną kolację

Młode ziemniaki z rzodkiewką duszone w maśle: przepis na wiosenną kolację
Autor: Shutterstock.com Młode ziemniaki i rzodkiewka to zgrana para - wiosną warto gościć je częściej na naszych stołach
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Młode ziemniaki z rzodkiewką duszone w maśle to moja autorska wariacja bardzo staroświeckiego przepisu ze starej książki kucharskiej. Gdy nadchodzi sezon młodych ziemniaków, nie mogę się doczekać, żeby przygotować duszone w maśle i ziołach wczesne ziemniaki z pyszną rzodkiewką. Oto łatwy przepis na wiosenną kolację!

Co podać do młodych ziemniaków z rzodkiewką? 

Do duszonych ziemniaków z rzodkiewką można podać szklankę kefiru lub jogurtu. Jeśli chcesz zwiększyć wartość odżywczą dania dodaj jajko sadzone lub omlet naturalny. Równie atrakcyjnym dodatkiem będzie grillowana pierś kurczaka, czy kawałek białej ryby. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 łyżka masła lub margaryny o smaku maślanym (wegańskiej)
  • 1 łyżka kopru
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 pęczki rzodkiewek, tylko korzenie zapasowe, liście przeznacz na pesto rzodkiewkowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować, bardzo młodych nie obierać, pozostałe wedle uznania. Rzodkiewkom przyciąć liście i ogonki. Liście zachować na pesto rzodkiewkowe.  Rzodkiewki przekroić na ćwiartki, jeśli są duże lub połówki. 
  • W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki, dodać 1 łyżkę kopru, przykryć pokrywką i dusić przez 25-30 minut. W czasie duszenia co jakiś czas potrząsnąć garnkiem.
  • Po upływie 20 minut duszenia ziemniaków do garnka dodać rzodkiewki. Przykryć pokrywką i dalej dusić, potrząsając od czasu do czasu. 
  • Podawać posypane świeżymi ziołami. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej