Młoda kapusta pieczona w piekarniku - przepis na przepyszną pieczoną kapustę

Młoda kapusta pieczona w piekarniku - przepis na przepyszną pieczoną kapustę
Autor: Shutterstock Młoda kapusta to jedno z najwczęsniej pojawiających się wiosennych warzyw. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, miedzy innymi piec w piekarniku.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Młoda kapusta pieczona w piekarniku, z dodatkiem aromatycznego sosu i sera to doskonały dodatek do wiosennego obiadu, Na dodatek łatwy do przygotowania i zdrowy, bo niskotłuszczowy.

Składniki

nieduża główka młodej kapusty

kilka łyżek oleju roślinnego lub oliwy 

ok. 1,5 łyżeczki soli ,

płaska łyżeczka czarnego pieprzu,

dwie łyżki octu balsamicznego

1 łyżka miodu

ok. 100 g twardego sera żółtego, najlepiej typu pecorino, parmezan, grana padano, cheddar

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 stopni, z funkcją góra/dół lub 170 stopni z funkcją termoobieg.

Główkę kapusty obrać z wierzchnich liści, umyć, przekroić na pół a następnie na ćwiartki, a następnie na ósemki.

Przy pomocy szerokiej łopatki ułożyć plastry kapusty na papierze do pieczenia. 

Olej, ocet balsamiczny, miód i przyprawy wymieszać - najlepiej potrząsając całość w słoiku.

Każdy plaster posmarować sosem. Posypać startym na drobnej tarce serem.

Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 10-15 minut.

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, ...

więcej