Młoda kapusta pieczona w piekarniku - przepis na przepyszną pieczoną kapustę
2021-05-17
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Młoda kapusta pieczona w piekarniku, z dodatkiem aromatycznego sosu i sera to doskonały dodatek do wiosennego obiadu, Na dodatek łatwy do przygotowania i zdrowy, bo niskotłuszczowy.
SKŁADNIKI
- nieduża główka młodej kapusty
- kilka łyżek oleju roślinnego lub oliwy
- ok. 1,5 łyżeczki soli ,
- płaska łyżeczka czarnego pieprzu,
- dwie łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- ok. 100 g twardego sera żółtego, najlepiej typu pecorino, parmezan, grana padano, cheddar
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 stopni, z funkcją góra/dół lub 170 stopni z funkcją termoobieg.
- Główkę kapusty obrać z wierzchnich liści, umyć, przekroić na pół a następnie na ćwiartki, a następnie na ósemki.
- Przy pomocy szerokiej łopatki ułożyć plastry kapusty na papierze do pieczenia.
- Olej, ocet balsamiczny, miód i przyprawy wymieszać - najlepiej potrząsając całość w słoiku.
- Każdy plaster posmarować sosem. Posypać startym na drobnej tarce serem.
- Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 10-15 minut.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?