Makaron z karczochami marynowanymi: łatwy przepis na pyszny obiad

Makaron z karczochami marynowanymi: łatwy przepis na pyszny obiad
Autor: Shutterstock.com Makaron z karczochami marynowanymi i parmezanem
łatwy
15 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Makaron z karczochami marynowanymi to najłatwiejszy obiad świata. Wystarczy ugotować makaron. Sos właściwie robi się sam. Jeśli traficie na promocję karczochów, kupcie na zapas. Ten łatwy przepis na pyszny obiad ratował mnie wiele razy z opresji braku czasu. 

Wiele lat temu w czasie pobytu w Rzymie we Włoszech miałam obsesję na punkcie karczochów. Kuchnia rzymska opiera się na świeżych, sezonowych składnikach, w tym na karczochach. W żydowskiej dzielnicy Rzymu jadłam wspaniałe smażone karczochy, bardziej znane jako carciofi alla giudea. Zakochałam się w tym daniu. Albo w mężczyźnie, z którym jadłam karczochy... Podobno mieszkający tam Żydzi byli znani z tego, że przez setki lat temu delektowali się karczochami doskonaląc ten przepis.
Kiedy wróciłam z wakacji to sama zaczęłam robić własną wersję tego dania z sercami karczochów.  Jednak przygotowanie świeżych serc karczochów jest bardzo pracochłonne! Nie mówiąc o tym, jak ciężko zdobyć je u nas. Najgorsze jest to, że plamią place. Kiedy kończyłam przygotowanie świeżych serc karczochów, palce i paznokcie miały brzydki brązowy kolor. Ale teraz, kiedy robię makaron cytrynowy z karczochami, idę na skróty i używam marynowanych serc karczochów. Są nie tylko wygodne, ale są znacznie tańsze i można je kupić przez cały rok.

Składniki

350 g makaronu, (używam linguine lub penne)

2 łyżki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku, posiekane

1 puszka serc karczochów w zalewie lub 1 słoik marynowanych

1 łyżka kaparów

sól i pieprz , do smaku

2 łyżki soku z cytryny lub mniej, do smaku

1 łyżka natki pietruszki bardzo drobno posiekanej

1 łyżka liści bazylii bardzo drobno posiekanych

3 łyżki parmezanu startego na duże wiórki (lub wegańskiego zamiennika) 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź i ponownie wrzuć do garnka.

W międzyczasie podgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni na średnim ogniu. 

Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund, aż zacznie pachnieć.

Następnie dodaj na patelnię odcedzone z zalewy serca karczochów. Smaż, aż się podgrzeją i lekko przyrumienią. 

Następnie dodaj kapary oraz sól i pieprz do smaku.

Przełóż mieszaninę karczochów do garnka z makaronem.

Dodaj sok z cytryny, pozostałą łyżkę oliwy, natkę pietruszki i bazylię. Dobrze wymieszaj, aby smaki się połączyły.

Rozłóż na talerze i posyp parmezanem. 

Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej