Makaron udon z tofu i warzywami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Udon to rodzaj grubego, miękkiego japońskiego makaronu z mąki pszennej. Nadaje się jako baza do wielu dań. Można go podawać w zupie oraz ze smażonymi daniami kuchni azjatyckiej. Do dostania nie tylko w sklepach z egzotyczną żywnością, ale i coraz częściej w dyskontach.
Przepis pochodzi z książki "Kolacje", w której znajdziesz wiele informacji na temat zasad komponowania ostatniego posiłku oraz blisko 100 inspirujących przepisów. Kupisz ją na stronie sklep.grupazpr.pl oraz w kioskach i salonach prasowych.
SKŁADNIKI
- 150 g makaronu udon
- 180 g tofu (opakowanie) pokrojonego w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w słupki
- 2 szalotki pokrojone w piórka
- 3 pieczarki pokrojone w plastry
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- łyżka oleju
- łyżka prażonych ziaren sezamu
- opcjonalnie łyżka prażonych orzeszków ziemnych
- Sos:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki sosu chili
- łyżeczka oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotować sos: wymieszać sos sojowy, sos chili oraz olej sezamowy. Do sosu dodać pokrojone tofu, wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę z czosnkiem, dodać marchewkę i pieczarki. Po 5 minutach dorzucić tofu wraz z sosem, dodać makaron i smażyć jeszcze przez kilka minut.
- Udekorować prażonymi ziarnami sezamu oraz ewentualnie porażonymi orzeszkami.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?