Letnia zapiekanka z 5 warzyw: ziemniaki, cukinia, bakłażan, papryka, pomidory
2021-08-04
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Letnia zapiekanka z pięciu warzyw to pyszne danie obiadowe. Lub smaczna kolacja. Potrzebujesz jedynie warzyw pełnego lata: ziemniaków, cukinii, bakłażana, papryki i pomidorów. Zatem do dzieła!
SKŁADNIKI
- Na zapiekankę z 5 warzyw:
- 2-3 ziemniaki
- 1 cukinia
- 1 mały bakłażan
- 2 papryki
- 2-3 pomidory
- 100 g tartego sera żółtego (opcjonalnie)
- Na sos do zapiekanki:
- 1 szklanka mleka
- 50 g masła
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa pokroić w plastry grubości 1/2 cm. Cukinię i bakłażana posolić i odstawić do odcieknięcia na sicie. Odcisnąć z wilgoci.
- Przygotować sos: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i przygotować jasną zasmażkę. Do zasmażki wlać mleko. Wymieszać i zagotować. Do gęstego sosu beszamelowego dodać rozmącone jajko, posiekany czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać na jednorodną masę.
- Połowę sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego. Na sosie ułożyć naprzemian plastry ziemniaków, cukini, bakłażana, papryki i pomidorów. Pierwszą warstwę polać pozostałym sosem. Ponownie ułożyć warzywa.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut. Na koniec posypać tartym serem i zapiekać do rozpuszczenia sera.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?