Kulki ziemniaczane - przepis na ziemniaczki inaczej
2022-03-23
łatwy
20 min
4
Kulki ziemniaczane przygotujecie łatwo, a warto, bo mogą stanowić efektowny dodatek do dań mięsnych na uroczysty obiad, albo samodzielne danie dla wegetarian. Mogą też być świetną i niedrogą ciepłą przystawką imprezową - podaną z różnymi dipami.
SKŁADNIKI
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 20 g tartego ostrego sera żółtego
- 1 jajko sól, pieprz, ewentualnie ulubione zioła do smaku
- bułka tarta do obtoczenia kulek przed smażeniem
- olej roślinny do smażenia kulek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, utłuc po ugotowaniu lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa z sitkiem o średnich oczkach.
- Do puree ziemniaczanego dodać pół szklanki mąki pszennej i dwie czubate łyżki mąki ziemniaczanej.
- Wbić jedno jajko i dodać 20 gramów ostrego żółtego sera, startego na tarce o małych oczkach. Dodać przyprawy: sól, pieprz i ulubione zioła.
- Wszystkie składniki wymieszać i krótko wyrobić ręcznie - tylko do połączenia się składników w jednolite, zwarte ciasto, twardsze i bardziej zwarte, niż na typowe kopytka. Jeśli ciasto wydaje się zbyt luźne, należy dodać więcej mąki - ciasto nie może być klejące się.
- Na talerz wysypać 2-3 łyżki bułki tartej. Z ciasta ziemniaczanego odrywać kawałki i toczyć w dłoniach kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej.
- Gotowe kulki smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia. Po wyjęciu z tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Kuleczki podawać jako dodatek do dań mięsnych, ryb, albo jako samodzielną przekąskę z ulubionymi dipami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?