Kulki ziemniaczane - przepis na ziemniaczki inaczej

Kulki ziemniaczane - przepis na ziemniaczki inaczej
Autor: Shutterstock Kulki ziemniaczane mogą być dodatkiem do obiadowego dania lub samodzielną przekąską
łatwy
20 min
4

Kulki ziemniaczane przygotujecie łatwo, a warto, bo mogą stanowić efektowny dodatek do dań mięsnych na uroczysty obiad, albo samodzielne danie dla wegetarian. Mogą też być świetną i niedrogą ciepłą przystawką imprezową - podaną z różnymi dipami.

SKŁADNIKI

  • 500 g ugotowanych ziemniaków 
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 20 g tartego ostrego sera żółtego
  • 1 jajko sól, pieprz, ewentualnie ulubione zioła do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia kulek przed smażeniem
  • olej roślinny do smażenia kulek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, utłuc po ugotowaniu lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa z sitkiem o średnich oczkach.
  • Do puree ziemniaczanego dodać pół szklanki mąki pszennej i dwie czubate łyżki mąki ziemniaczanej.
  • Wbić jedno jajko i dodać 20 gramów ostrego żółtego sera, startego na tarce o małych oczkach. Dodać przyprawy: sól, pieprz i ulubione zioła.
  • Wszystkie składniki wymieszać i krótko wyrobić ręcznie - tylko do połączenia się składników w jednolite, zwarte ciasto, twardsze i bardziej zwarte, niż na typowe kopytka. Jeśli ciasto wydaje się zbyt luźne, należy dodać więcej mąki - ciasto nie może być klejące się.
  • Na talerz wysypać 2-3 łyżki bułki tartej. Z ciasta ziemniaczanego odrywać kawałki i toczyć w dłoniach kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej.
  • Gotowe kulki smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia. Po wyjęciu z tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Kuleczki podawać jako dodatek do dań mięsnych, ryb, albo jako samodzielną przekąskę z ulubionymi dipami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej