Kulki ziemniaczane - przepis na ziemniaczki inaczej
      2022-03-23
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Kulki ziemniaczane przygotujecie łatwo, a warto, bo mogą stanowić efektowny dodatek do dań mięsnych na uroczysty obiad, albo samodzielne danie dla wegetarian. Mogą też być świetną i niedrogą ciepłą przystawką imprezową - podaną z różnymi dipami.
SKŁADNIKI
- 500 g ugotowanych ziemniaków
 - pół szklanki mąki pszennej
 - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
 - 20 g tartego ostrego sera żółtego
 - 1 jajko sól, pieprz, ewentualnie ulubione zioła do smaku
 - bułka tarta do obtoczenia kulek przed smażeniem
 - olej roślinny do smażenia kulek
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, utłuc po ugotowaniu lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa z sitkiem o średnich oczkach.
 - Do puree ziemniaczanego dodać pół szklanki mąki pszennej i dwie czubate łyżki mąki ziemniaczanej.
 - Wbić jedno jajko i dodać 20 gramów ostrego żółtego sera, startego na tarce o małych oczkach. Dodać przyprawy: sól, pieprz i ulubione zioła.
 - Wszystkie składniki wymieszać i krótko wyrobić ręcznie - tylko do połączenia się składników w jednolite, zwarte ciasto, twardsze i bardziej zwarte, niż na typowe kopytka. Jeśli ciasto wydaje się zbyt luźne, należy dodać więcej mąki - ciasto nie może być klejące się.
 - Na talerz wysypać 2-3 łyżki bułki tartej. Z ciasta ziemniaczanego odrywać kawałki i toczyć w dłoniach kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej.
 - Gotowe kulki smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia. Po wyjęciu z tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Kuleczki podawać jako dodatek do dań mięsnych, ryb, albo jako samodzielną przekąskę z ulubionymi dipami.
 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?