Kugel warzywny: najlepszy przepis na pożywną i niedrogą zapiekankę

Kugel warzywny: najlepszy przepis na pożywną i niedrogą zapiekankę
Autor: Shutterstock Kugel warzywny pokrojony na kawałki
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kugel warzywny to nowa interpretacja tradycyjnego przepisu kuchni żydowskiej. Wytrawna potrawa pieczona w piekarniku to prawdziwe wybawienie dla zapracowanej kobiety. Można podać kugel jako danie główne lub dodatek do innych dań. Oto najlepszy przepis na pożywną i niedrogą zapiekankę dla całej rodziny. 

Tę prostą zapiekankę pokochacie od pierwszego kęsa. Ziemniaki wzbogacone od cebulę, czosnek i słodką marchewkę smakują wyśmienicie. Wysiłek należy włożyć jedynie w starcie warzyw na wiórki. Resztę zrobi za was piekarnik.

SKŁADNIKI

  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1/4 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1 łyżka natki pietruszki drobno posiekanej
  • sól i czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Umyj cukinię.
     
    Drobno posiekaj cebulę i czosnek, resztę warzyw zetrzyj na grubej tarce.
     
    Warzywa wymieszaj z bułką tartą, roztrzepanymi jajkami, natką pietruszki, bazylią, solą i pieprzem na gęste ciasto.
  • Masę warzywną przełóż do natłuszczonej formy, wygładź powierzchnię, polej oliwą i piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C, aż będzie chrupiąca.
     
    Podawaj póki gorące! Jeśli masz dużą rodzinę to podwój ilość składników. Kugel warzywny natychmiast znika ze stołu! 
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej