Kugel warzywny: najlepszy przepis na pożywną i niedrogą zapiekankę
2021-07-23
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kugel warzywny to nowa interpretacja tradycyjnego przepisu kuchni żydowskiej. Wytrawna potrawa pieczona w piekarniku to prawdziwe wybawienie dla zapracowanej kobiety. Można podać kugel jako danie główne lub dodatek do innych dań. Oto najlepszy przepis na pożywną i niedrogą zapiekankę dla całej rodziny.
Tę prostą zapiekankę pokochacie od pierwszego kęsa. Ziemniaki wzbogacone od cebulę, czosnek i słodką marchewkę smakują wyśmienicie. Wysiłek należy włożyć jedynie w starcie warzyw na wiórki. Resztę zrobi za was piekarnik.
SKŁADNIKI
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 mała cukinia
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 3 łyżki tartej bułki
- 1/4 łyżeczki bazylii suszonej
- 1 łyżka natki pietruszki drobno posiekanej
- sól i czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Umyj cukinię.
Drobno posiekaj cebulę i czosnek, resztę warzyw zetrzyj na grubej tarce.
Warzywa wymieszaj z bułką tartą, roztrzepanymi jajkami, natką pietruszki, bazylią, solą i pieprzem na gęste ciasto. - Masę warzywną przełóż do natłuszczonej formy, wygładź powierzchnię, polej oliwą i piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C, aż będzie chrupiąca.
Podawaj póki gorące! Jeśli masz dużą rodzinę to podwój ilość składników. Kugel warzywny natychmiast znika ze stołu!
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?