Krokiety ryżowe - idealny obiad bezmięsny w okresie postu lub diety

Krokiety ryżowe - idealny obiad bezmięsny w okresie postu lub diety
Autor: Shutterstock.com Krokiety ryżowe - idealny obiad bezmięsny w okresie postu lub diety
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Krokiety ryżowe są tanie, łatwe w przygootwaniu i zaskakująco smaczne. Przepis pochodzi z czasów kryzysu lat 80. XX w. Sprawdzi się jednak także dzisiaj. Ryżowe krokiety to idealny obiad bezmięsny w okresie postu lub diety. 

SKŁADNIKI

  • Na krokiety ryżowe:
  • 300 g (3 torebki) ryżu suchego
  • 1 kostka bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • Do panierowania krokietów:
  • 1 jajko rozmącone z 2 łyżkami wody
  • bułka tarta
  • oraz olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować w wodzie z kostką bulionową. Gotować do miękkości.
  • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Pod koniec smażenia dodać mieloną paprykę. 
  • W misce wymieszać ryż, cebulę oraz dwa jajka. Przyprawić pieprzem do smaku.
  • Z masy formować owalne krokiety. Panierować w jajku i tartej bułce.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Podawać z sałatką. Smacznego! 
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Bezmięsne kotleciki - 10 przepisów na warzywne pyszności

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej