Krokiety ryżowe - idealny obiad bezmięsny w okresie postu lub diety
2022-03-20
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Krokiety ryżowe są tanie, łatwe w przygootwaniu i zaskakująco smaczne. Przepis pochodzi z czasów kryzysu lat 80. XX w. Sprawdzi się jednak także dzisiaj. Ryżowe krokiety to idealny obiad bezmięsny w okresie postu lub diety.
SKŁADNIKI
- Na krokiety ryżowe:
- 300 g (3 torebki) ryżu suchego
- 1 kostka bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- Do panierowania krokietów:
- 1 jajko rozmącone z 2 łyżkami wody
- bułka tarta
- oraz olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować w wodzie z kostką bulionową. Gotować do miękkości.
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Pod koniec smażenia dodać mieloną paprykę.
- W misce wymieszać ryż, cebulę oraz dwa jajka. Przyprawić pieprzem do smaku.
- Z masy formować owalne krokiety. Panierować w jajku i tartej bułce.
- Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Podawać z sałatką. Smacznego!
Ryż - właściwości i sposoby gotowania