Kotlety z soczewicy. Z dodatkiem kaszy jaglanej wyjdą pulchne i pyszne
2021-07-26
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej są chrupiące z wierzchu i pulchne w środku. W tych mielonych zakochają się nie tylko weganie. To zdrowa porcja białka roślinnego i błonnika, której potrzebuje wasze ciało. Wypróbujcie i podzielcie się z nami wrażeniami!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka soczewicy, suchego ziarna
- 1 szklanka kaszy jaglanej, suchej
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta cynamonu
- 1 duża szczypta mielonego pieprzu czarnego
- sól do smaku
- bułka tarta, panko lub wegańska panierka do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę zalać 1,5 szklanki ciepłej wody. Odstawić do namoczenia na 10 minut. Następnie posolić i ugotować do miękkości.
- W 2 garnku zagotować 2 szklanki wody, posolić, wrzucić kasze i ugotować.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
- W misce wymieszać ugotowaną i lekko rozgniecioną soczewicę oraz kaszę jaglaną. Dodać zeszkloną cebulę i czosnek oraz wszystkie przyprawy.
- Wymieszać na jednorodną masę. Odstawić na 20 minut do przestygnięcia.
- Z przestudzonej masy formować owalne kotlety. Panierować w tartej bułce lub innej ulubionej panierce.
- Smażenie. Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron. Nie trzeba zbyt długo smażyć, bo wszystkie składniki są już ugotowane.
- Pieczenie. Kotlety można również upiec. Ułożyć je na blasze wyłożone papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec z termoobiegiem w temperaturze 180°C przez 20 minut lub do zrumienienia.
- Podawać na liściach sałaty z pieczonymi burakami glazurowanymi octem balsamicznym.
Beszamel - Buraki