Kotlety z soczewicy. Z dodatkiem kaszy jaglanej wyjdą pulchne i pyszne

Kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej - pulchne mielone nie tylko dla wegan
Autor: Shutterstock.com Pulchne kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej podane z pieczonymi burakami i liśćmi sałaty
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej są chrupiące z wierzchu i pulchne w środku. W tych mielonych zakochają się nie tylko weganie. To zdrowa porcja białka roślinnego i błonnika, której potrzebuje wasze ciało. Wypróbujcie i podzielcie się z nami wrażeniami! 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka soczewicy, suchego ziarna
  • 1 szklanka kaszy jaglanej, suchej
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 duża szczypta mielonego pieprzu czarnego
  • sól do smaku
  • bułka tarta, panko lub wegańska panierka do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę zalać 1,5 szklanki ciepłej wody. Odstawić do namoczenia na 10 minut. Następnie posolić i ugotować do miękkości.
  • W 2 garnku zagotować 2 szklanki wody, posolić, wrzucić kasze i ugotować.
  • Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. 
  • W misce wymieszać ugotowaną i lekko rozgniecioną soczewicę oraz kaszę jaglaną. Dodać zeszkloną cebulę i czosnek oraz wszystkie przyprawy.
  • Wymieszać na jednorodną masę. Odstawić na 20 minut do przestygnięcia.
  • Z przestudzonej masy formować owalne kotlety. Panierować w tartej bułce lub innej ulubionej panierce. 
  • Smażenie. Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron. Nie trzeba zbyt długo smażyć, bo wszystkie składniki są już ugotowane. 
  • Pieczenie. Kotlety można również upiec. Ułożyć je na blasze wyłożone papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Piec z termoobiegiem w temperaturze 180°C przez 20 minut lub do zrumienienia. 
  • Podawać na liściach sałaty z pieczonymi burakami glazurowanymi octem balsamicznym.
Beszamel - Buraki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej