Kotlety z soczewicy - dobre nie tylko dla wegetarian
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kotlety z soczewicy to godna polecenia potrawa, bo zawierają magnez, wapń, żelazo i kluczowe dla zdrowia witaminy. Podajemy nie tylko zdrowy, ale i prosty przepis, którego wykonanie nie wymaga zbyt wiele czasu.
SKŁADNIKI
- 2 kubki gotowanej soczewicy
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- ¾ kubka mąki pszennej
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno pokrój i podsmaż na małej ilości tłuszczu na złoty kolor.
- Cebulę, soczewicę i jajka zmiksuj w mikserze. Do masy dodaj mąkę i wymieszaj.
- Formuj kulki, spłaszcz je, obtaczaj w bułce tartej i smaż na gorącym tłuszczu.
- Po usmażeniu odstaw na chwilę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.