Kotlety z soczewicy - dobre nie tylko dla wegetarian
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Kotlety z soczewicy to godna polecenia potrawa, bo zawierają magnez, wapń, żelazo i kluczowe dla zdrowia witaminy. Podajemy nie tylko zdrowy, ale i prosty przepis, którego wykonanie nie wymaga zbyt wiele czasu.
SKŁADNIKI
- 2 kubki gotowanej soczewicy
 - 2 średnie cebule
 - 2 jajka
 - ¾ kubka mąki pszennej
 - bułka tarta do obtaczania
 - olej do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno pokrój i podsmaż na małej ilości tłuszczu na złoty kolor.
 - Cebulę, soczewicę i jajka zmiksuj w mikserze. Do masy dodaj mąkę i wymieszaj.
 - Formuj kulki, spłaszcz je, obtaczaj w bułce tartej i smaż na gorącym tłuszczu.
 - Po usmażeniu odstaw na chwilę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.