Kotlety z pieczarek - przepis na wegetariański obiad

2019-01-09
Kotlety z pieczarek - przepis na wegetariański obiad
Autor: Shutterstock Kotlety z pieczarek - przepis na wegetariański obiad
łatwy
25 min
4

Kotlety z pieczarek można podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem, z dodatkiem różnych sosów, surówek i warzyw.

Wypróbuj: Sos koperkowy nie tylko do mięsa.

Składniki

50 dag pieczarek

10 dag tłuszczu 

1 duża lub 2 mniejsze cebule

2 ząbki czosnku

2 czerstwe bułki

jajko

tarta bułka

sól, pieprz, szczypta suszonego tymianku

natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę obrać i pokroić. Grzyby oczyścić i udusić z cebulą na części tłuszczu. 

Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie.

Uduszone grzyby i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce, dodać jaja sól i pieprz, tymianek, posiekaną natkę pietruszki oraz część tartej bułki - dokładnie wymieszać. Z masy uformować niewielkie kotleciki grubości 1 cm i obtoczyć w tartej bułce.

Smażyć z obu stron na złoty kolor. Kotleciki z grzybów można podawać z ziemniakami, kaszą, makaronem z dodatkiem różnych sosów, surówek i warzyw.