Kotlety z pieczarek - przepis na wegetariański obiad

2021-03-29
Kotlety z pieczarek - przepis na wegetariański obiad
Autor: Shutterstock Kotlety z pieczarek - przepis na wegetariański obiad
łatwy
25 min
4

Kotlety z pieczarek można podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem, z dodatkiem różnych sosów, surówek i warzyw.

Wypróbuj: Sos koperkowy nie tylko do mięsa.

SKŁADNIKI

  • 50 dag pieczarek
  • 10 dag tłuszczu 
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerstwe bułki
  • jajko
  • tarta bułka
  • sól, pieprz, szczypta suszonego tymianku
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i pokroić. Grzyby oczyścić i udusić z cebulą na części tłuszczu. 
  • Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie.
  • Uduszone grzyby i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce, dodać jaja sól i pieprz, tymianek, posiekaną natkę pietruszki oraz część tartej bułki - dokładnie wymieszać. Z masy uformować niewielkie kotleciki grubości 1 cm i obtoczyć w tartej bułce.
  • Smażyć z obu stron na złoty kolor. Kotleciki z grzybów można podawać z ziemniakami, kaszą, makaronem z dodatkiem różnych sosów, surówek i warzyw.