Kotlety z kaszy jęczmiennej to super pyszny i zdrowy obiad. Jadaj je regularnie, a twoje jelita będą się uśmiechać
2022-09-08
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kotlety z kaszy jęczmiennej to pyszne wegańskie jedzonko. Jęczmienne kotlety poprawiają humor od pierwszego kęsa. O perystaltyce jelit nie wspominając. Takie kotlety można podać z surówką. Można z sosem pieczarkowym lub mięsnym, jeśli upieracie się jeść mięso. W swoim domu staram się jeść mięso tylko 2 lub 3 razy w tygodniu. Robię to dla zdrowia mojego i mojej rodziny.
SKŁADNIKI
- Na kotlety z kaszy jęczmiennej:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej np. wiejskiej
- 1 szklanka marchwi startej
- 1 cebula posiekana
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 szklanka puree ziemniaczanego (np. z wczorajszego obiadu)
- sól i pieprz
- Na panierkę i do smażenia:
- 4 łyżki tartej bułki
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj marchewkę i cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli i zmięknięcia marchwi. Przestudź.
- Do miski dodaj ugotowaną kaszę, przestudzoną marchewkę i cebulę oraz puree ziemniaczane. Wymieszać na jednorodną masę.
- Nabierać około pół szklanki masy. Do odmierzania używam miarki o pojemności 100 ml. Z każdej porcji formować dłońmi owalne lub wrzecionowate kotleciki.
- Kotlety obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony. Smacznego!
Dla kogo wegetarianizm?