Kotlety z kaszy jęczmiennej to super pyszny i zdrowy obiad. Jadaj je regularnie, a twoje jelita będą się uśmiechać

Kotlety z kaszy jęczmiennej
Autor: Shutterstock Kotlety z kaszy jęczmiennej to bardzo smaczny wegański posiłek.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kotlety z kaszy jęczmiennej to pyszne wegańskie jedzonko. Jęczmienne kotlety poprawiają humor od pierwszego kęsa. O perystaltyce jelit nie wspominając. Takie kotlety można podać z surówką. Można z sosem pieczarkowym lub mięsnym, jeśli upieracie się jeść mięso. W swoim domu staram się jeść mięso tylko 2 lub 3 razy w tygodniu. Robię to dla zdrowia mojego i mojej rodziny. 

SKŁADNIKI

  • Na kotlety z kaszy jęczmiennej:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej np. wiejskiej
  • 1 szklanka marchwi startej
  • 1 cebula posiekana
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 szklanka puree ziemniaczanego (np. z wczorajszego obiadu)
  • sól i pieprz
  • Na panierkę i do smażenia:
  • 4 łyżki tartej bułki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj marchewkę i cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli i zmięknięcia marchwi. Przestudź. 
  • Do miski dodaj ugotowaną kaszę, przestudzoną marchewkę i cebulę oraz puree ziemniaczane. Wymieszać na jednorodną masę.
  • Nabierać około pół szklanki masy. Do odmierzania używam miarki o pojemności 100 ml. Z każdej porcji formować dłońmi owalne lub wrzecionowate kotleciki.
  • Kotlety obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony. Smacznego!
Dla kogo wegetarianizm?

Galeria: Bezmięsne kotleciki - 10 przepisów na warzywne pyszności

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej