Kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy to idealna propozycja dla wegetarian. Z masy można też przyrządzić pasztet.
SKŁADNIKI
- szklanka kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 2 jajka
- 25 dag pieczarek
- 4 łyżki startego sera żółtego
- cebula
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki tartej bułki
- sól, pieprz, majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę zalej 1 i 1/2 szklanki osolonej wody, ugotuj na sypko.
- Soczewicę zalej wodą (nie dodawaj soli), ugotuj do miękkości (ok. 20 minut).
- Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki.
- Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju, dodaj pieczarki, podsmaż.
- Wystudzoną kaszę, soczewicę i cebulę z pieczarkami przepuść przez maszynkę.
- Dodaj jajka, starty ser, masę przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Zwilżonymi dłońmi uformuj kotleciki, obtocz w tartej bułce, usmaż na oleju.
- Podawaj z surówką z młodej kapusty albo sałatką z kiszonych ogórków.