Kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy

2021-03-29
miesięcznik "M jak mama"
Kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy
Autor: thinkstockphotos.com Kasza gryczana i soczewica dostarczają cennych składników odżywczych zwłaszcza osobom, które nie jedzą mięsa
łatwy
40 min
4

Kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy to idealna propozycja dla wegetarian. Z masy można też przyrządzić pasztet.

SKŁADNIKI

  • szklanka kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 jajka
  • 25 dag pieczarek
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • cebula
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • sól, pieprz, majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę zalej 1 i 1/2 szklanki osolonej wody, ugotuj na sypko.
  • Soczewicę zalej wodą (nie dodawaj soli), ugotuj do miękkości (ok. 20 minut).
  • Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki.
  • Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju, dodaj pieczarki, podsmaż.
  • Wystudzoną kaszę, soczewicę i cebulę z pieczarkami przepuść przez maszynkę.
  • Dodaj jajka, starty ser, masę przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
  • Zwilżonymi dłońmi uformuj kotleciki, obtocz w tartej bułce, usmaż na oleju.
  • Podawaj z surówką z młodej kapusty albo sałatką z kiszonych ogórków.
miesięcznik "M jak mama"