Kotlety wegetariańskie. Jak zrobić pieczone kotlety z kaszy?
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kotlety z kaszy według tego przepisu będą gratką nie tylko dla wegetarian, ale również dla osób na niskokalorycznej diecie. Zamiast mięsa wykorzystamy trzy gatunki kasz: gryczaną, jaglaną i krakowską, a smażenie zastąpimy pieczeniem w piekarniku. Oto przepis na smaczne kotlety wegetariańskie.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki kaszy krakowskiej
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 kaszy gryczanej
- 2 jajka
- 1 cebula
- natka pietruszki
- świeża kolendra
- sól, pieprz
- pieczarki
- mąka kukurydziana lub pszenna do zagęszczenia (opcjonalnie)
- płatki owsiane
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotujemy kaszę gryczaną, ale nie taką w torebkach, tylko luzem. Na szklankę kaszy potrzeba 2 szklanek wody.
- Zanim wrzucimy kaszę do osolonego wrzątku, trzeba ją przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Gdy ilość wody znacznie się zmniejszy, wstawiamy garnek z kaszą pod przykryciem do piekarnika o temperaturze około 120-150 stopni C. Po około 10 minutach dorzucamy do niej 1/2 szklanki opłukanej kaszy krakowskiej i dolewamy nieco wody. W tym sposobi przyrządzania kaszy gryczanej chodzi o to, aby kasza była mocno rozgotowana, ale nie może zawierać ani kropli wody.
Podobną metodę stosujemy dla kaszy jaglanej, którą przed wrzuceniem do wrzącej wody trzeba na sicie przelać wrzątkiem dla pozbawienia charakterystycznej goryczki. Jeżeli podczas pieczenia uznamy, że jest ona jeszcze zbyt sypka, trzeba ją podlać wodą i gotować do miękkości.
Po ostygnięciu mieszamy kaszę, dodając 2 jajka, posiekaną i podsmażoną cebulę, świeżą kolendrę i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem lub dodatkowo ulubionymi przyprawami, smaku dodają starte drobno pieczarki odparowane na patelni z wody. Masa z kasz jest stosunkowo rzadka, trzeba ją więc zagęścić mąką (może być pszenna lub kukurydziana). - Do obtoczenia kotletów przygotowujemy panierkę ze zmielonych płatków owsianych. Można je też wymieszać z bułką tartą.
Teraz można już formować kotlety. Znakomicie się do tego nadają gastronomiczne obręcze – kotlety wyjdą równiutkie jak z maszyny. Obtaczamy uformowane kotlety w panierce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. - Przed wstawieniem do gorącego piekarnika (około 200 stopni C) skrapiamy kotlety oliwą. Pieczemy aż do momentu, gdy się zarumienią.
- Pieczone kotlety najlepiej smakują z sosem grzybowym (pieczarki też będą dobre). Będzie z nich świetne danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków i zielonej sałaty polanej sosem jogurtowym i posypanej koperkiem.