Kotlety warzywne z piekarnika: najlepszy przepis na kotlety z ziemniaków i warzyw

Kotlety warzywne z piekarnika: najlepszy przepis na kotlety z ziemniaków i warzyw
Autor: Shutterstock Kotlety warzywne z ziemniaków i kukurydzy prosto z piekarnika
łatwy
30 min
4

Kotlety warzywne z piekarnika są pyszne i tak łatwe do przygotowania. Odpada smażenie, dzięki czemu są zdrowsze. Bazą sycących kotletów warzywnych jest puree ziemniaczane. Im lepszej jakości ziemniaki, tym łatwiej będzie formować kotlety. Oto najlepszy przepis na kotlety z ziemniaków i warzyw.

SKŁADNIKI

  • 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w duże kawałki
  • 1 łyżka oleju 
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli (1 średnia cebula)
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka imbiru startego
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej
  • 1/4 szklanki posiekanych liści kolendry
  • 1/2 szklanki fasolki szparagowej zielonej, pociętej
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • na panierkę: 1 łyżka mąki z ciecierzycy lub ryżowej, 1/2 szklanki tartej bułki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić i utłuc na gładkie puree.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i imbir, smaż aż cebula zmięknie około 3 minut. Dodaj kminek, kurkumę, kolendrę, fasolę i kukurydzę oraz sól. Smaż, aż warzywa będą miękkie.
  • Do ziemniaków dodaj usmażone warzywa. Wymieszaj na jednorodną masę.
  • Z masy uformuj jednakowej wielkości kulki i spłaszcz je lekko.
  • Mąkę wymieszaj z 1/4 szklanki wody.
  • Kotlety panieruj, zanurzając je najpierw w mieszaninie mąki i wody, a następnie w tartej bułce.
  • Kotlety ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut, obracając na drugą stronę po 20 minutach pieczenia.
  • Podawaj z limonkowym majonezem.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej