Kotlet rzymski - serowe cudo, na które masz ochotę zawsze

Kotlet rzymski
Autor: Shutterstock Kotlet rzymski to grubo panierowany i smażony żółty ser.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Kotlet rzymski przygotowuje się z żółtego sera, najczęściej z goudy. Porządny kawałek sera panierowany i smażony to potężna dawka smaku, ale i kalorii. Świetny podkład pod meczowe piwko i nie tylko.

SKŁADNIKI

  • 2 dość grube (ok 1 cm) plastry żółtego sera (gouda lub edamski)
  • bułka tarta
  • rozkłócone jajko
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plastry sera przekroić ukośnie, aby powstały z każdego 2 trójkątne kotlety.
  • Każdy kawałek sera zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej, po czym obie czynności powtórzyć.
  • Ser musi być opanierowany co najmniej dwa razy, warstwa panierki musi być na tyle gruba, by rozpuszczający się ser z niej nie wyciekł.
  • Ser smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisto-rumiany kolor.
  • Kotlety rzymskie można podać z frytkami i surówką jako danie obiadowe lub same, jako przekąska do piwa.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad

Kotlet rzymski czy czeski?

Kotlet rzymski to polska nazwa typowo czeskiego dania. Za naszą południową granicą smażony ser to popularne danie obiadowe i przede wszystkim przekąska do piwa, którą kupimy w każdym barze czy karczmie. Skąd więc polska nazwa nawiązująca do Włoch? Do końca tego nie wiadomo. Kotlet rzymski był u nas szczególnie popularny w czasach PRL, kiedy wielu pospolitym daniom nadawało się światowo brzmiące nazwy, by nieco urozmaicić menu. Możliwe, że w tamtych czasach z serem kojarzyły się głównie potrawy włoskie i stąd nazwa. W każdym razie danie warte jest przypomnienia, bo stanowi znakomitą przekąskę do piwa, idealną jak przegryzka podczas meczowych emocji.

Więcej pysznych przekąsek dla kibica znajdziesz w galerii!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej