Kotlet rzymski - serowe cudo, na które masz ochotę zawsze
Dieta wegetariańska
Kotlet rzymski przygotowuje się z żółtego sera, najczęściej z goudy. Porządny kawałek sera panierowany i smażony to potężna dawka smaku, ale i kalorii. Świetny podkład pod meczowe piwko i nie tylko.
SKŁADNIKI
- 2 dość grube (ok 1 cm) plastry żółtego sera (gouda lub edamski)
- bułka tarta
- rozkłócone jajko
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Plastry sera przekroić ukośnie, aby powstały z każdego 2 trójkątne kotlety.
- Każdy kawałek sera zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej, po czym obie czynności powtórzyć.
- Ser musi być opanierowany co najmniej dwa razy, warstwa panierki musi być na tyle gruba, by rozpuszczający się ser z niej nie wyciekł.
- Ser smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisto-rumiany kolor.
- Kotlety rzymskie można podać z frytkami i surówką jako danie obiadowe lub same, jako przekąska do piwa.
Kotlet rzymski czy czeski?
Kotlet rzymski to polska nazwa typowo czeskiego dania. Za naszą południową granicą smażony ser to popularne danie obiadowe i przede wszystkim przekąska do piwa, którą kupimy w każdym barze czy karczmie. Skąd więc polska nazwa nawiązująca do Włoch? Do końca tego nie wiadomo. Kotlet rzymski był u nas szczególnie popularny w czasach PRL, kiedy wielu pospolitym daniom nadawało się światowo brzmiące nazwy, by nieco urozmaicić menu. Możliwe, że w tamtych czasach z serem kojarzyły się głównie potrawy włoskie i stąd nazwa. W każdym razie danie warte jest przypomnienia, bo stanowi znakomitą przekąskę do piwa, idealną jak przegryzka podczas meczowych emocji.