Kotleciki z ziemniaków i szpinaku - prosty przepis
Kotleciki z ziemniaków i szpinaku to idealne danie obiadowe dla wegetarian, ale nie tylko. Pozwalają nam też wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Delikatne i pyszne, doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pasuje do nich sos grzybowy i pomidorowy.
Zostało ci trochę ziemniaków z poprzedniego dnia? Nie wyrzucaj, dokup do nich paczkę szpinaku baby i zrób świetne kotleciki z ziemniaków i szpinaku - proste do przygotowania, smaczne i doskonale wpisujące się w modny i bardzo sensowny trend zero waste - czyli zero resztek. Nie wyrzucaj dobrego jedzenia, wykorzystaj je do przyrządzenia czegoś nowego. Aby wzbogacić smak kotlecików możesz dodać ząbek czosnku do szpinaku albo przygotować do nich sos czosnkowy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250-300 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę albo utłuczonych
- 50-70 g szpinaku baby
- 1/2 cebuli
- 50 g startego sera - ementaler, parmezan
- 1 jajko
- masło i oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaczane puree włóż do miski.
- Cebulę drobno pokrój, podsmaż na maśle do lekkiego zrumienienia, dodaj szpinak (możesz wcześniej porwać jego liście na jeszcze mniejsze kawałki). Podsmażaj razem kilka minut. Lekko przestudź.
- Dodaj do ziemniaków szpinak, starty ser i jajko. Dodaj do smaku sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Gdyby mieszanina nie dała się formować w kotleciki - dodaj odrobinę bułki tartej do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Formuj z masy małe kotleciki. Panieruj w bułce tartej.
- Smaż na oliwie, na małym i średnim ogniu do zrumienienia.