Kotleciki z twarogu i groszku. Niedrogie, łatwe do zrobienia i pyszne jak u babci!
Dieta wegetariańska
Bezmięsne kotleciki z twarogu i groszku zielonego to doskonały pomysł na bezmięsny i niedrogi obiad. To budżetowe danie to babciny pomysł na dostarczenie organizmowi pełnowartościowego białka, błonnika i wapnia.
Przepis na te kotleciki pochodzi z babcinej książki kucharskiej. Dawne przepisy były oszczędne, uwzględniały braki na rynku i ceny produktów. Jednocześnie te proste dania były zazwyczaj pożywne, dostarczały organizmowi niezbędne ilości białka. W tym przepisie znajdziemy białko z nabiału i białko roślinne z groszku. Dostarczą nam też dawkę błonnika i wapń. Co więcej, są niedrogie, łatwe do przygotowania i po prostu smaczne.
W galerii pod materiałem wideo znajdziecie inne przepisy na bezmięsne kotleciki.
SKŁADNIKI
- 35 dag sera twarogowego
- pół puszki zielonego groszku
- 5 łyżki bułki tartej - 3 do masy i 2 do obtoczenia kotlecików
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- odrobina gałki muszkatołowej
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser twarogowy zemleć w maszynce do mięsa, razem z połową odsączonego groszku.
- Do masy dodać jajka, niezmielony groszek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i ewentualnie ulubioną zieleninę (pasuje tu koperek, szczypiorek lub mięta). Dodać tartą bułkę i wymieszać.
- Z masy (jest dość luźna) formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
- Smażyć na jasnozłoty kolor z obu stron, używając do przewracania łopatki.