Kotleciki z twarogu i groszku. Niedrogie, łatwe do zrobienia i pyszne jak u babci!

Kotleciki z twarogu i groszku. Niedrogie, łatwe do zrobienia i pyszne jak u babci!
Autor: Shutterstock Idealne danie nie tylko dla wegetarian, smakuje jak w kuchni babcinej
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Bezmięsne kotleciki z twarogu i groszku zielonego to doskonały pomysł na bezmięsny i niedrogi obiad. To budżetowe danie to babciny pomysł na dostarczenie organizmowi pełnowartościowego białka, błonnika i wapnia.

Przepis na te kotleciki pochodzi z babcinej książki kucharskiej. Dawne przepisy były oszczędne, uwzględniały braki na rynku i ceny produktów. Jednocześnie te proste dania były zazwyczaj pożywne, dostarczały organizmowi niezbędne ilości białka. W tym przepisie znajdziemy białko z nabiału i białko roślinne z groszku. Dostarczą nam też dawkę błonnika i wapń. Co więcej, są niedrogie, łatwe do przygotowania i po prostu smaczne.

W galerii pod materiałem wideo znajdziecie inne przepisy na bezmięsne kotleciki.

SKŁADNIKI

  • 35 dag sera twarogowego
  • pół puszki zielonego groszku
  • 5 łyżki bułki tartej - 3 do masy i 2 do obtoczenia kotlecików
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser twarogowy zemleć w maszynce do mięsa, razem z połową odsączonego groszku.
  • Do masy dodać jajka, niezmielony groszek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i ewentualnie ulubioną zieleninę (pasuje tu koperek, szczypiorek lub mięta). Dodać tartą bułkę i wymieszać.
  • Z masy (jest  dość luźna) formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
  • Smażyć na jasnozłoty kolor z obu stron, używając do przewracania łopatki.
Twaróg - jadalne białe złoto
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej