Kotleciki z okary. Świetny sposób na wykorzystanie wytłoczyn sojowych
Okara to pozostałości po przygotowaniu mleka sojowego. Jeśli samodzielnie przygotowujesz napój sojowy, nigdy nie wyrzucaj wytłoczyn. To świetny półprodukt do przygotowania pysznego obiadu. Kotleciki z okary są smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu.
i
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
W podobny sposób mnożna wykorzystać wytłoczyny z niemal każdego produktu. Jeśli przygotowujesz roślinne zamienniki mleka albo wyciskasz soki z owoców lub warzyw, to zawsze zostają pozostałości, z których można przygotować kotleciki, placuszki lub nawet ciasteczka. To nie tylko oszczędność, ale także świetny sposób niemarnowania żywności. Minimalizujemy w ten sposób również ilość śmieci.
Na końcu przepisu znajdziesz galerię z innymi przepisami na bezmięsne kotleciki
SKŁADNIKI
- 1 szklanka okary
- 1 jajko lub 3-4 łyżki kisielku z siemienia lnianego (w wersji wegańskiej)
- 2 łyżki mąki
- 2-3 łyżki drobno posiekanej zieleniny lub 1 łyżka suszonej włoszczyzny
- ulubione przyprawy
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeśli okara nie jest równomiernie rozdrobniona, zblendowac ją.
- Dodać do niej jajko lub kisiel z siemienia, mąkę oraz dodatki.
- Dokładnie wymieszać i z masy formować niewielkie kotleciki.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.