Kotleciki z okary. Świetny sposób na wykorzystanie wytłoczyn sojowych
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Okara to pozostałości po przygotowaniu mleka sojowego. Jeśli samodzielnie przygotowujesz napój sojowy, nigdy nie wyrzucaj wytłoczyn. To świetny półprodukt do przygotowania pysznego obiadu. Kotleciki z okary są smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu.
W podobny sposób mnożna wykorzystać wytłoczyny z niemal każdego produktu. Jeśli przygotowujesz roślinne zamienniki mleka albo wyciskasz soki z owoców lub warzyw, to zawsze zostają pozostałości, z których można przygotować kotleciki, placuszki lub nawet ciasteczka. To nie tylko oszczędność, ale także świetny sposób niemarnowania żywności. Minimalizujemy w ten sposób również ilość śmieci.
Na końcu przepisu znajdziesz galerię z innymi przepisami na bezmięsne kotleciki
SKŁADNIKI
- 1 szklanka okary
- 1 jajko lub 3-4 łyżki kisielku z siemienia lnianego (w wersji wegańskiej)
- 2 łyżki mąki
- 2-3 łyżki drobno posiekanej zieleniny lub 1 łyżka suszonej włoszczyzny
- ulubione przyprawy
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeśli okara nie jest równomiernie rozdrobniona, zblendowac ją.
- Dodać do niej jajko lub kisiel z siemienia, mąkę oraz dodatki.
- Dokładnie wymieszać i z masy formować niewielkie kotleciki.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.