Kotleciki z okary. Świetny sposób na wykorzystanie wytłoczyn sojowych

Kotleciki z okary
Autor: Shutterstock Kotleciki z okary są smaczne i zdrowe.
łatwy
20 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Okara to pozostałości po przygotowaniu mleka sojowego. Jeśli samodzielnie przygotowujesz napój sojowy, nigdy nie wyrzucaj wytłoczyn. To świetny półprodukt do przygotowania pysznego obiadu. Kotleciki z okary są smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu.

W podobny sposób mnożna wykorzystać wytłoczyny z niemal każdego produktu. Jeśli przygotowujesz roślinne zamienniki mleka albo wyciskasz soki z owoców lub warzyw, to zawsze zostają pozostałości, z których można przygotować kotleciki, placuszki lub nawet ciasteczka. To nie tylko oszczędność, ale także świetny sposób niemarnowania żywności. Minimalizujemy w ten sposób również ilość śmieci.

Na końcu przepisu znajdziesz galerię z innymi przepisami na bezmięsne kotleciki

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka okary
  • 1 jajko lub 3-4 łyżki kisielku z siemienia lnianego (w wersji wegańskiej)
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki drobno posiekanej zieleniny lub 1 łyżka suszonej włoszczyzny
  • ulubione przyprawy
  • sól i pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeśli okara nie jest równomiernie rozdrobniona, zblendowac ją.
  • Dodać do niej jajko lub kisiel z siemienia, mąkę oraz dodatki.
  • Dokładnie wymieszać i z masy formować niewielkie kotleciki.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Soja: właściwości, witaminy. Dlaczego soja jest zdrowa?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej